Fontos bejelentések hangoztak el az összdolgozói értekezleten
2024. február 22.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Sterbenz Tamás rektor és Mocsai Lajos kuratóriumi elnök a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem életét közvetlenül érintő, nemrég bevezetett változásokról tájékoztatta az egyetem dolgozóit.

Február 21-én az Athén-teremben tartotta szokásos összdolgozói értekezletét a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem vezetősége. Az összejövetelen prof. dr. Sterbenz Tamás, a TF rektora és prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke ismertette az egyetemen február 1-től életbe lépett változásokat, illetve terveiket.

Sterbenz Tamás átláthatóbb és hatékonyabb működést ígért mind az egyetem, mind az egyetemet fenntartó kuratórium struktúráját illetően. Elmondta, a TF hatékonyabb működését szolgálja, hogy bejegyzik a TF Szolgáltató Kft.-t, amely a vállalkozó egyetemi létben rejlő lehetőségek kiaknázását segíti a jövőben.

Szintén fontos lépés, hogy elindult az intézmény digitális „forradalmasítása”. Ennek köszönhetően lehetővé válik a mesterséges intelligencia használata az oktatásban, továbbá könnyebbé és gyorsabbá válik az ügyintézés és az adminisztráció. Az elképzelések szerint idén nyárra elkészül a digitális stratégia.

A legfontosabb irányítási, működési strukturális és szervezeti változás, hogy a jövőben három kabinettel, az akadémiaival, a gazdaságival és az innovációssal bővül a szervezeti struktúra. Mindhárom kabinet összhangban működik majd az alapítvány hasonló elnevezésű testületeivel (board).

Megtudtuk, hogy március 1-től Magay Andrea veszi át a Rektori Hivatal vezetői posztjából távozó Szőke Ádám helyét, továbbá arra is fény derült, hogy tavasztól teljes gőzerővel folyik majd a TF 100 elnevezésű programsorozat, amely egészen 2025 végéig tart. Továbbá a tervek szerint jövőre elindulhat a sporttudományi alapképzés is, amelynek alapjait most dolgozzák ki. 

Ezt követően Mocsai Lajos részletesen ismertette a kuratórium új szervezeti struktúráját és működési modelljét. Hangsúlyozta, az egyetemnek és az alapítványnak szimbiózisban kell működnie, megőrizve és támogatva ezzel az intézmény autonómiáját. Arra is kitért, hogy az alapítvány az első számú feltétele a TF működésének.

Az elnök szólt a kampuszfejlesztés harmadik üteméről is, amelynek egyik fontos eleme lesz az új, 500 férőhelyes kollégium. Az Alkotás utca–Kiss János altábornagy utca–Győri út határolta terület létesítményfejlesztésének finanszírozásával kapcsolatban elmondta, igyekszik kijárni a kormánynál a beruházáshoz szüksége forrásokat, hiszen – mint érvelt – a kampusz nem maradhat „befejezetlenül”.

Fontos dátumként említette 2024. március 22-ét, amikor egyetemünk birtokba veheti a 2,5 milliárd forint összértékű kecskeméti Hírös Lovardát, amely többek között az egyetem lovasképzésén folyó gyakorlati és elméleti oktatás kiváló helyszíne lesz.

Beszédét azzal zárta, hogy a TF-nek be kell kerülnie a világ legjobb száz sporttudományi egyeteme közé, és ebben mindenki segítségét kérte.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!