Vízilabda: TF-esekkel lett olimpiai kvótás és vb-ezüstérmes a női válogatott
2024. február 16.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Kiélezett mérkőzésen 8–7-re elveszítette az amerikaiak elleni világbajnoki döntőt a magyar női vízilabda-válogatott, amelynek keretében három TF-es is szerepelt.

Keszthelyi Rita (BSc Sport- és rekreáció), Kuna Szonja (BA edző) és Máté Zsuzsanna (Sportmenedzser) révén TF-es érdekeltsége is volt a dohai vizes világbajnokságon pénteken megrendezett női vízilabda-döntőnek, mind a hárman szerepeltek a magyar válogatott keretében.

Csapatunk a nagy esélyes amerikai együttessel csapott össze a medencében, és bár a félelmetes ellenfél a meccs első három gólját megszerezte, őrületes csata alakult ki a folytatásban. Kulcsfontosságú volt a kapuscsere a második negyed elején, Neszmély Boglárka beállítása telitalálatnak bizonyult, hiszen az amerikaiak egészen a negyedik negyed elejéig nem tudtak gólt lőni neki! Az utolsó játékrészben sajnos hibákat követett el a magyar válogatott, a rivális ismét háromgólos előnyre tett szert, de innen is visszakapaszkodtak a mieink, akiknek lehetőségük nyílt kicsikarni az ötmétereseket – végül nem sikerült, 8–7-re győzött, és nyolcadszor lett világbajnok az Egyesült Államok női pólócsapata.

Mihók Attila és Cseh Sándor együttese ezüstérmes lett tehát, ami megsüvegelendő eredmény, a női válogatott történetének hatodik vb-érmének örülhetünk (2 arany, 3 ezüst, 1 bronz), no meg annak, hogy sikerült kvótát szerezni az idei párizsi olimpiára. Ez már az elődöntőbe kerüléssel biztossá vált, s itt jegyezzük meg, hogy a negyeddöntőben Hollandiát, a négy között pedig a görögöket verték meg a mieink egyaránt ötméteresekkel.

A magyar sikerhez szorosan kapcsolódik, hogy a csapat erőnléti edzője Fridvalszki Marcell, a Kineziológia Tanszék tudományos segédmunkatársa, illetve a torna végén még egy elsimerésben részesültünk: Keszthelyi Ritát választották meg a vb legjobb játékosának!

Fotó: MTI

 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!