Felavatták a Magyar Sport Mesteredzői Falát
2023. december 8.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Magyar Edzők Társasága (MET) és a TF közös, december 7-i, a MET fennállásának 30. évfordulója alkalmából megtartott rendezvényén leplezték le a magyar sport mesteredzőinek nevét megörökítő falat, amelynek a jövőben a Dr. Koltai Jenő Sportközpont lesz az „otthona.”

Korábbi olimpiai, világ- és Európa-bajnokok, majd a később belőlük lett, olimpiai, világ- és Európa-bajnok sportolókat nevelő edzők, mesteredzők töltötték meg a Dr. Koltai Jenő Sportközpont auláját december 7-én, csütörtök kora délután.

A rangos eseményre érkezők a Magyar Edzők Társasága (MET) fennállásának 30. évfordulóját ünnepelték, aminek során kitüntetéseket adtak át, továbbá, felavatták a 691 szakember nevét tartalmazó Magyar Sport Mesteredzői Falát.

Felavatták a Magyar Sport Mesteredzői Falát 5

Mindehhez számos „köze” van egyetemünknek. A TF jó ideje a MET egyik kiemelt partnerszervezete, prof. dr. Mocsai Lajos pedig a MET egyik alelnöke. Hovatovább a jelenleg élő 250 mesteredzőből – akiknek a nevét a leleplezett fal is tartalmazza – csupán egynek nincs, illetve nem volt kapcsolata egyetemünkkel. Így hát nincs abban semmi meglepő, hogy az ünnepségnek intézményünk adott otthont.

A neves vendégek táborát gyarapította többek között Vaskuti István korábbi olimpiai és világbajnok kenus, dr. Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutó, a Nemzeti Sportügynökség sportszakmai és sportstratégiai vezérigazgató-helyettese, dr. Wladár Sándor olimpiai bajnok úszó, a Magyar Úszószövetség elnöke, valamint dr. Kamuti Jenő olimpiai ezüstérmes vívó, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökségi tagja.

Felavatták a Magyar Sport Mesteredzői Falát 6

Elsőként prof. dr. Sterbenz Tamás, a TF rektora köszöntötte a szép számban egybegyűlteket. Beszédében rámutatott a mesteredzők kiemelt szerepére, személyes jelenlétük fontosságára, hangsúlyozva, hogy nehezen önthető szavakba a sportolók felkészítésében, nevelésében betöltött szerepük.

A mesteredzők falával kapcsolatban megjegyezte, méltó helyére került a TF kampuszához tartozó Dr. Koltai Jenő Sportközpontban.

„A mesterré válást csak a nagy mesterektől lehet elsajátítani, és a mesteredzők csak személyes kapcsolat útján tudják tudásukat átadni tanítványaiknak és más edzőknek. Célunk, hogy a TF a világ első számú edzőképző központja legyen” – jelentette ki.

A folytatásban Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társaságának elnöke mondott köszöntőbeszédet, amelyben a TF-et a magyar sportsikerek bölcsőjének nevezte, valamint emlékeztett arra, hogy a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem számos honi hazai edző és mesteredző alma matere is egyben.

Felavatták a Magyar Sport Mesteredzői Falát 3

Schmidt Gábor sportért felelős helyettes államtitkár szerint a mesteredzők munkája életművet takar, tudásukat folyamatosan fejlesztik, miközben újabb generációkat és tehetségeket nevelnek fel.

„Követelek tőled, mert tisztellek téged” – mondta méltósággal prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, akinek egyik legfontosabb gondolata az volt, hogy számottevő, világraszóló eredmények mesteredzők nélkül nem születnek. Hozzátette, a mesteredzők nemcsak szakmai, hanem életpályaprogramot is adnak a sportolóknak, valamint nemcsak ösztönzik, hanem inspirálják is őket.

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára a mesteredző nevelésben betöltött szerepét állította beszédének középpontjába, míg Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok vívó, a Nemzet Sportolója, a MOB tiszteletbeli elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi alelnöke arra utalt, hogy a jelenlévők döntő hányada az alma materben, vagyis a világhírű TF-en szerzett tudást, attitűdöt és szemléletet hasznosította későbbi edzőkarrierje során.

Felavatták a Magyar Sport Mesteredzői Falát 1

Az esemény részeként kitüntetést vehetett át többek között Schmitt Pál, Gallov Rezső, az Országos Testnevelési és Sporthivatal korábbi vezetője, prof. dr. Tihanyi József, a TF Egyetemi Doktori Tanácsának elnöke, valamint dr. Ormai László asztalitenisz-mesteredző, a Statisztika volt elnöke.

Az ünnepség végén Molnár Zoltán és a TF képviselői együtt leplezték le a 691, TF-hez szorosan kötődő szakember nevét megörökítő Magyar Sport Mesteredzői Falát, amelyen olyan kiválságok nevét találjuk, mint dr. Rátgéber Lászlóét, dr. Kemény Dénesét, dr. Jakabházy Lászlóét vagy éppen dr. Sós Csabáét.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!