Egyhetes nemzetközi kurzus kezdődött biomechanika témában a TF-en
2023. október 10.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Hogyan láthatunk bele a szervezetbe komputeres modellezéssel? Erre is választ kapnak az érdeklődők a hétfőn kezdődött és péntekig tartó biomechanikai kurzuson a TF-en.

Nagyszabású, egyhetes rendezvény kezdődött hétfőn, és tart egészen péntekig a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen az Erasmus támogatásával. A Biomechanikai modellezés alapjai OpenSim szoftverrel elnevezésű program keretében minden nap kétszer 90 perc oktatás vár a diákokra és a tanárokra a C001 Párizs teremben, s jó hír, egyszersmind nagy lehetőség, hogy online is lehet kapcsolódni az oktatáshoz. Mi több, egy későbbi időpontban – ugyancsak online – megoldásra váró feladatokat kapnak majd a hallgatók.

A program megnyitóünnepségére hétfőn került sor a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága vezetője, dr. Kádár Judit vezetésével.

Már most ötven fölött van a regisztráltak száma, a program jelentőségét és népszerűségét híven tükrözi, hogy többek között Finnországból, Norvégiából, Katarból, Kínából, Portugáliából, Ciprusról és Angliából, valamint itthonról a TF-eseken kívül a Budapesti Gazdaságtudományi és Műszaki Egyetemről is jelentkeztek az eseményre.

A kurzust két, egyaránt Bécsből érkező kutató tartja: professzor Hans Kainz és Basilio Goncalves posztdoktori kutató a Bécsi Egyetemről.

A rendezvény szakmai bizottságának tagja prof. dr. Hortobágyi Tibor, dr. Péter Annamária és dr. Hegyi András, a Kineziológiai Tanszék munkatársai, míg a szervezésében és a koordinációban a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága munkatársai, dr. habil. Kádár Judit, Sztojalovszky Gabriella és Cseh Krisztina vállaltak főszerepet.

Az egyhetes kurzus témájának „főszereplője”, ez a fajta a komputeres modellezés a biomechanika és a mérnöki pálya csúcsát jelenti jelenleg abban a tekintetben, hogy a szakemberek ezzel tudnak belelátni a szervezet működésébe, abba, hogy mi történik az izom és az ízület szintjén.

Az ötnapos kurzus online is követhető, minden nap más linken, ehhez azonban először regisztrálnunk kell. A kurzus befejeztével egy online szekciót is tartanak a szervezők.

Az esemény angol nyelvű programja itt található.

Itt jegyezzük meg, hogy a TF Kineziológiai Tanszéke nemzetközi biomechanika-szimpóziumot szervez október 11-én, szerdán csaknem 150 fő részvételével az egyetem aulájában, illetve a Dr. Koltai Jenő Sportközpontban. Ezen jelen lesz a Zágrábi Egyetem dékánja is.

Erről bővebben itt olvashattok.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!