Parakarate-bemutatóval indult újra a TF inkluzív sportoktató szakirányú továbbképzése
2023. szeptember 29.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Magyar válogatott parakaratézók bemutatójával ünnepeltük a Magyar Paralimpiai Bizottsággal közösen szervezett, négy év után újraindított, kétféléves inkluzív sportoktató szakirányú továbbképzés kezdetét.

Ki hitte volna, hogy egy különleges nevelési igényű karatés számára akár két évig is eltart egy-egy mozdulatsor magabiztos elsajátítása? Ki gondolta volna, hogy ehhez milyen türelmes és odaadó munka kell mind a sportoló, mind az edző részéről?

Akik szeptember 28-án, csütörtök este ellátogattak a TF Róma termébe, saját szemükkel győződhettek meg arról, hogy csodák igenis léteznek, a kitartó munkának pedig megvan az eredménye, függetlenül attól, hogy ép vagy sérült sportolóról van szó.

Ekkor tartották ugyanis a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem egyedülálló, 2019 után újraindult inkluzív sportoktató szakirányú továbbképzésének ünnepélyes tanévnyitóját, amelyen bemutatót tartottak a hazai rendezésű világbajnokságra készülő magyar parakarate-válogatott tagjai is.

Rajtuk kívül részt vett az eseményen a tanulmányait az idei tanévben megkezdő 17 hallgató, prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, az egyetem kuratóriumának elnöke, dr. Cserny Ákos oktatási rektorhelyettes, prof. dr. Sós Csaba kuratóriumi tag, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya, egyetemünk oktatója, Ekler Luca paralimpiai, világ- és Európa-bajnok bajnok atléta, egyben a képzés koordinátora, illetve a Magyar Paralimpiai Bizottság és a támogató Allianz Hungária Zrt. képviselői.

A képzés célja a sportolók és sportszakemberek sokszínűségének és különbözőségének elfogadása, megbecsülése, ezáltal az esélyegyenlőség biztosítása a sportban és a társadalomban.  A felvételt nyert hallgatók változatos szakmai háttérrel érkeztek a kétféléves, gyakorlatorientált képzésre: szakedzők, sportközgazdászok, gyógypedagógusok, mentálhigiénés szakemberek és nemzetközi kapcsolatok szakértők egyaránt megtalálhatók az új évfolyam soraiban.

Ekler Luca nyitóbeszédében köszönetet mondott prof. dr. Sterbenz Tamásnak, az egyetem rektorának, dr. Cserny Ákos oktatási rektorhelyettesnek és a korábbi szakfelelősnek, Trzaskoma-Bicsérdy Gabriellának, hogy segítették a képzés újraindítását.

A különleges nevelési igényű sportolók felkészítésével kapcsolatban prof. dr. h. c. Mocsai Lajos az intuíció, a kreativitás, az inspiráció és az induktív tanulás nélkülözhetetlen szerepét emelte ki.

A családias, oldott hangulatú tanévnyitó a TFSE válogatott parakaratésainak, Boros Beatrix, Sándor Máté, Szabó Alexandra, dr. Kátai-Németh Vilmos, Németh István, Szlezák Anna jelenléti alapú, valamint Miklósics Péter online bemutatójával zárult, amelynek során alap- és formagyakorlatokat láthattak a jelenlévők. Felkészítő tanáraik Magyar Adrián és Csákvári László voltak.  

A második évfolyam képzési terve a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Speciális Olimpia Szövetség közös munkájának eredménye.

A Magyar Paralimpiai Bizottság - az Allianz Hungária Zrt. támogatásával – 2023 augusztusában tandíjtámogatási programot hirdetett az új évfolyam számára, amelynek köszönhetően idén 15 hallgató kezdheti meg tanulmányait – részben vagy egészben – támogatott formában.

Fotó: Vidor Gergely

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!