Kosárlabda: a nyolcba kerülés a cél az Egyetemi Világjátékokon
2023. július 21.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Több mint száz magyar sportolóért szoríthatunk a július 28-án kezdődő csengtui Egyetemi Világjátékokon. A Magyar Bianka vezette női kosárlabda-válogatott egy-egy dél-amerikai, illetve ázsiai csapattal került egy csoportba, és természetesen szeretne továbbjutni a kieséses szakaszba.

Már csak egy hét van hátra a nagy eseményig! Július 28. és augusztus 8. között a kínai Csengtuban rendezik az Egyetemi Világjátékokat (EVJ), amelyen 113 magyar egyetemi hallgató 12 sportágban igyekszik a lehető legjobb teljesítményt nyújtani. Büszkeség a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemnek, hogy a versenyzők közül 18-an a TF-et képviselik.

Az EVJ egyik izgalmas tornája a női kosárlabdázóké lesz, természetesen itt is szoríthatunk honfitársainkért. A válogatottat Magyar Bianka, a TFSE-MTK-tól az idén tavasszal távozó sikeredző vezeti, aki a játékosokhoz hasonlóan nagyon várja már a rajtot. A magyar egyetemi együttes öt felkészülési mérkőzést játszott az elmúlt időszakban, mind az ötöt megnyerte, a cseheket, a hollandokat és az angolokat egyszer-egyszer, a románokat kétszer legyőzve. A kosaras lányok szombaton kelnek útra, így elég idejük lesz az akklimatizálódásra és a helyi viszonyok megszokására. Rögtön az EVJ nyitó napján, július 28-án pályára lépnek, méghozzá Argentína ellen, két nappal később pedig a japánokkal csapnak össze. A 12 válogatottat négy hármas csoportba sorsolták, mindegyikből az első és a második helyezett jut a nyolc gárdát fölvonultató kieséses szakaszba.

„Nagyon kemény négyhetes felkészülésen vagyunk túl, izgatottan várjuk a csengtui viadalt, mindannyiunknak óriási élmény lesz – mondta megkeresésünkre Magyar Bianka. – Megfogalmazott célunk a nyolc közé jutás, az odavezető út legfontosabb állomása az argentinok elleni első meccs lesz. Két nappal később következnek a japánok, akik hihetetlen ütemben fejlődtek az elmúlt években, tiszteletre méltó az alázatuk és a szorgalmuk. Rendkívül kellemetlen ellenfelek, gyorsak, letámadnak, s bár vannak magas játékosaik is, elsősorban távoli dobásokkal próbálnak meg érvényesülni. A mi csapatunk egyik felét élvonalbeli, a másikat másodosztályban szereplő kosarasok alkotják, mindegyikük boldog és büszke, hogy Magyarországot képviselheti ezen a rangos sporteseményen. Megtisztelve érzem magam, hogy a magyar szövetség engem bízott meg a válogatott irányításával, mindent beleadunk a lehető legjobb eredmény elérése érdekében.”

A magyar sportolóknak, így a női kosárcsapatnak is szurkolunk itthonról, a lányok meccseit a fisu.tv internetes oldalon lehet majd követni.

Fotó: wbasket.hu

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!