Együttműködési lehetőségek Erdélyben
2023. május 18.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Mozgalmas és fontos három napot töltött a héten hétfőtől szerdáig Erdélyben a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem delegációja, prof. dr. Sterbenz Tamás rektor, dr. Cserny Ákos rektorhelyettes, dr. Freyer Tamás, a sepsiszentgyörgyi képzésért felelős kijelölt tanár, valamint dr. Farkas Péter, a Klebelsberg Kuno Szakkollégium vezetője. 

A küldöttség Kolozsváron és Borsán egyaránt járt.

„Az erdélyi felsőoktatási intézményekkel az együttműködési lehetőségeket térképeztük fel, illetve a már meglévőket igyekeztünk erősíteni – mondta megkeresésünkre dr. Farkas Péter. – A kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen találkoztunk Tonk Márton rektorral, Miklóssy Ildikó tanszékvezetővel és Czont Attila tanársegéddel, aki Sepsiszentgyörgyön a képzés felelőse. Itt a képzés közvetlen előkészítéséről, valamint a TF konkrét szerepéről egyeztettünk.”

Együttműködési lehetőségek Erdélyben 03

Erdély sportja kapcsán kiemelendő Sepsiszentgyörgy, amely méltán lehet büszke futball-, illetve női kosárlabda-csapatára. Előbbi a román élvonalban szerepel és a Román-kupa címvédője (a jövő héten megvédheti trónját a döntőben), utóbbi pedig az Euroligában is megfordult.

Ezután a küldöttség Borsára látogatott, amely arról is nevezetes, hogy még Magyarország részeként a negyvenes években téli olimpiát akart rendezni, méghozzá 1944-ben vagy 1948-ban – aztán a II. világháború és annak súlyos következményei minden elképzelést átírtak.

„Sorin Timis polgármester munkája révén jelentős infrastrukturális fejlesztésen ment keresztül Borsa városa, a Radnai-havasokban nyugat-európai színvonalú feltételek és lehetőségek várják a síelni vágyókat. Delegációnk a szakmai gyakorlatok helyszíni lehetőségeiről tájékozódott – hangsúlyozta Farkas Péter. – Borsáról kedden ebéd után indultunk vissza Kolozsvárra, ahol a Babes-Bolyai Tudományegyetemen Markó Bálint és Soós Anna rektorhelyettesekkel, valamint Boros-Bálint Julianna dékánhelyettessel egyeztettünk a gyümölcsözőnek mutatkozó együttműködés lehetőségeiről. Kolozsváron találkoztunk Killyéni András sporttörténésszel is, aki rendkívül aktívan vett részt az út szervezésében és lebonyolításában, segítségét ezúton is nagyon köszönjük.”

Együttműködési lehetőségek Erdélyben

Utolsó módosítás: 2023. május 18. 9:56
nyomtatás
2023. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!