Együttműködési lehetőségek Erdélyben
2023. május 18.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Mozgalmas és fontos három napot töltött a héten hétfőtől szerdáig Erdélyben a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem delegációja, prof. dr. Sterbenz Tamás rektor, dr. Cserny Ákos rektorhelyettes, dr. Freyer Tamás, a sepsiszentgyörgyi képzésért felelős kijelölt tanár, valamint dr. Farkas Péter, a Klebelsberg Kuno Szakkollégium vezetője. 

A küldöttség Kolozsváron és Borsán egyaránt járt.

„Az erdélyi felsőoktatási intézményekkel az együttműködési lehetőségeket térképeztük fel, illetve a már meglévőket igyekeztünk erősíteni – mondta megkeresésünkre dr. Farkas Péter. – A kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen találkoztunk Tonk Márton rektorral, Miklóssy Ildikó tanszékvezetővel és Czont Attila tanársegéddel, aki Sepsiszentgyörgyön a képzés felelőse. Itt a képzés közvetlen előkészítéséről, valamint a TF konkrét szerepéről egyeztettünk.”

Együttműködési lehetőségek Erdélyben 03

Erdély sportja kapcsán kiemelendő Sepsiszentgyörgy, amely méltán lehet büszke futball-, illetve női kosárlabda-csapatára. Előbbi a román élvonalban szerepel és a Román-kupa címvédője (a jövő héten megvédheti trónját a döntőben), utóbbi pedig az Euroligában is megfordult.

Ezután a küldöttség Borsára látogatott, amely arról is nevezetes, hogy még Magyarország részeként a negyvenes években téli olimpiát akart rendezni, méghozzá 1944-ben vagy 1948-ban – aztán a II. világháború és annak súlyos következményei minden elképzelést átírtak.

„Sorin Timis polgármester munkája révén jelentős infrastrukturális fejlesztésen ment keresztül Borsa városa, a Radnai-havasokban nyugat-európai színvonalú feltételek és lehetőségek várják a síelni vágyókat. Delegációnk a szakmai gyakorlatok helyszíni lehetőségeiről tájékozódott – hangsúlyozta Farkas Péter. – Borsáról kedden ebéd után indultunk vissza Kolozsvárra, ahol a Babes-Bolyai Tudományegyetemen Markó Bálint és Soós Anna rektorhelyettesekkel, valamint Boros-Bálint Julianna dékánhelyettessel egyeztettünk a gyümölcsözőnek mutatkozó együttműködés lehetőségeiről. Kolozsváron találkoztunk Killyéni András sporttörténésszel is, aki rendkívül aktívan vett részt az út szervezésében és lebonyolításában, segítségét ezúton is nagyon köszönjük.”

Együttműködési lehetőségek Erdélyben

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!