Újabb díszdoktorok nevei kerültek fel a márványtáblára
2023. május 10.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Május 10-én nyilvános tiszteletbeli doktori (Doctor Honoris Causa) márványtábla-avatást tartottak a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen. Ezúttal dr. Li Li Ji és dr. Scott Powers neve került fel a dicsőségtáblára.

Az egyetem szenátusa tiszteletbeli doktori, Doctor Honoris Causa-címet adományozott 2020-ban dr. Li Li Jinek, illetve 2022-ben dr. Scott Powersnek. Ennek kapcsán nyilvános márványtábla-avatásra kerül sor május 10-én, szerdán 13.45-kor az Athén terem melletti folyosón. Dr. Li Li Ji nevét ugyan már 2020-ban felvésték a falra, a hosszan tartó koronavírus-járvány miatt azonban csak idén tudott ellátogatni egyetemünkre. 

Újabb díszdoktorok nevei kerültek fel a márványtáblára 1

Dr. Li Li Ji a University of Minnesota (USA) professzora, fő kutatási területe a biokémiai és molekuláris élettan, táplálkozás és öregedés. Dr. Scott Powers a University of Florida (USA) tanára, fő kutatási területe a sejtjelátvitel redoxszabályozása a szív- és vázizomrostokba, valamint az inaktivitás által kiváltott vázizom atrófiáért felelős mechanizmusok vizsgálata.

Az eseményen – amelyen megjelent prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke is – prof. dr. Sterbenz Tamás, a TF rektora tartott rövid nyitóbeszédet. Emlékeztette a hallgatóságot, hogy az egyetem folyosóján több márványtábla is található, ám ezek közül talán az áll a legközelebb a szívünkhöz, amelyik a tiszteletbeli doktorok nevét örökíti meg.

Újabb díszdoktorok nevei kerültek fel a márványtáblára 2

„Professzor Li Li Ji és Scott Powers munkájukkal azt képviselik, hogy a sportban is a tudomány a legfontosabb gondolkodásmód. Biztos vagyok benne, hogy a jövőben is megfogalmazzák a releváns tudományos kérdéseket, feltárják az eredményeket, és levonják a helyes következtetéseket. Munkájuk nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a jövőben megfelelő döntéseket hozzunk, szaktudásuknak köszönhetően pedig egyetemünk eredményesen fejlődhet” – emelte ki a rektor.

A folytatásban prof. dr. Radák Zsolt, a Molekuláris Edzésélettani Kutató Központ igazgatója szólt az egybegyűltekhez.

„Ez a két professzor – akiket a példaképemnek tekintek – nemcsak remek tudós, hanem kiváló ember is egyben. Büszke vagyok rá, hogy hosszú-hosszú évek óta szoros kollegiális és baráti szál fűz hozzájuk. Nagyon örülök, hogy itt vannak, és remélem, hogy folytatjuk az együttműködést, amely segít bennünket, hogy jobbak legyünk, és megtaláljuk a helyes utat” – hangsúlyozta személyes hangvételű köszöntőjében.

Újabb díszdoktorok nevei kerültek fel a márványtáblára 3

Ezt követően a jelenlévők felvonultak a Róma terembe, ahol dr. Li Li Ji „A PGC-1alfa jelátvitel szerepe az izomsorvadásban és az öregedésben” (Role of PGC-1alpha signaling in muscle disuse atrophy and aging) címmel tartott előadást, majd dr. Scott a redox jelátvitel és az állóképességi edzés által kiváltott adaptációkról (Redox signaling and endurance exercise-induced adaptations) beszélt.

A két tudós egy nappal korábban is tartott egy-egy előadást: Dr. Li Li Ji „A NAD+ homeosztázis szabályozása az öregedés és a testmozgás során” (Regulation of NAD+ homeostasis during aging and exercise), míg dr. Scott „A szív- és vázizomzat edzés által kiváltott prekondicionálásának mechanizmusai” (Mechanisms for exercise-induced preconditioning of cardiac and skeletal muscle) címmel.

A prezentációk után Sterbenz Tamás rektor átadta a díszokleveleket és az ajándékokat. Az ünnepség állófogadással zárult. 

Fotó: Vidor Gergely

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!