Elkezdődött a 2022/2023-as tanév a TF-en
2022. szeptember 5.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Szeptember 5-én, hétfő délután 1 órakor tartották a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem 2022/2023-as tanévének nyitóünnepségét, amelyen köszöntötték az elsőéves hallgatókat, valamint több kitüntetettet is.

Elkezdődött a 2022/2023 as tanév a TF-en

Az esemény nyitányaként az egyetem ünnepi Szenátusi ülésének elnöksége vonult be a terembe: dr. habil. Sterbenz Tamás, a TF rektora, prof. dr. h. c. Mocsai Lajos kuratóriumi elnök, prof dr. Csépe Valéria, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnöke, Schmidt Gábor sportigazgatásért és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár, Honvédelmi Minisztérium, dr. Ökrös Csaba újonnan megválasztott általános rektorhelyettes, dr. habil. Cserny Ákos frissen kinevezett oktatási rektorhelyettes és dr. Lacza Zsombor tudományos és innovációs rektorhelyettes.

Elsőként Sterbenz Tamás köszöntötte az egybegyűlteket, beleértve a tanévnyitó díszvendégeit – többek között Béres Alexandrát, a TF nagykövetét és az olimpiai bajnok öttusázót, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkárát, Fábián Lászlót –, hivatalosan is megnyitva ezzel a 2022/2023-as tanévet. Felszólalásában kiemelte, hogy a TF csaknem százéves történetében még soha nem vettek fel annyi hallgatót, mint most. Megemlítette, hogy óriási volt túljelentkezés, és a hallgatók igazi versenyt vívtak egymással a helyekért.

„Ne feledjétek, akit felvesznek a TF-re, a sport a testnevelés magyar válogatottjának tekintheti magát. Csaknem száz olimpiai bajnok járt hozzánk, és számos, később sikeres pályát befutott edző és sportszakember végzett nálunk. Ez év január elsejétől a nevünkben ott található a »sporttudományi« jelző is, amely arra utal, hogy sporttudományos háttér nélkül manapság már nem lehet sikert elérni” – mondta a rektor.

Ezt követően Schmidt Gábor sportigazgatásért és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkárt mondta el ünnepi beszédét. A jelentős TF-es múlttal bíró sportpolitikus fő mondanivalója az volt, hogy a TF-es hallgatókat és tanárokat egy dolog köti össze, mégpedig a sport szeretete, és az itt oktatók dolga, hogy átadják a sport iránti elköteleződést a fiatal generáció tagjainak.

„Rendkívül fontos a megfelelő alapképzés, amely sziklaszilárd tudással vértezi fel az innen kikerülő hallgatókat. Közös célunk, hogy a sport egész életre szóló hivatás legyen számotokra” – emlékeztett a helyettes államtitkár.

Prof dr. Csépe Valéria elnök asszony Victor Hugo francia költő, regény- és drámaíró idézetével szólította meg az elsőéveseket.

„A test, a lélek és a szellem egységéra hívta fel a figyelmet. A lélek az egyetlen madár, amely képes felemelni saját kalitkáját. Az élsportolók nagyon jól ismerik ezt az érzést. Kérdés, hogy ez az erő miként működik, meg lehet-e tanítani és tanulni, tudjuk-e alkalmazni, illetve hozzásegít-e a csúcsteljesítmény eléréséhez. A magyar élsport múltja és jelene azt mutatja, igen.”

A felszólalások sorát Mocsai Lajos zárta. A kuratórium elnöke Lev Tolsztoj orosz írótól és filozófustól kölcsönvett gondolattal szólította meg a gólyákat. Ennek értelmében, ha elég kockázatot vállalunk, van némi szerencsénk, kitartóak és derűlátóak vagyunk, sikeresek és eredményesek leszünk.   

Az ünnepi esemény az egyetemi kitüntetések és díjak átadásával folytatódott. Pro Universitate-díjat vehetett át dr. Farkas Anna, az Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék tudományos munkatársa; dr. Hepp Ferenc-díjban részesült Bartusné Dr. Szmodis Márta, az Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék docense és dr. Koltai Erika, a Molekuláris Edzésélettani Kutató Központ tudományos főmunkatársa.

Címzetes egyetemi tanár lett dr. Lelbach Ádám, a Kineziológia Tanszék külső munkatársa, aki szervezője, tudományos és szakmai koordinátora a Humánkineziológus MSc-hallgatók számára ebben az évben induló Geriátria és Gerontológia szakiránynak.

A TF-en folytatott több mint három évtizedes magas szintű sportszakmai oktató tevékenysége elismeréseként mesteroktatói oklevelet kapott Patakfalvy Miklós, a Magyar Taekwondo Szövetség elnöke, a MOB sportszakmai bizottságának tagja és Zsoldos András, A Budapest Honvéd kosárlabda-akadémiájának szakmai igazgató-helyettese, a magyar férfi kosárlabda-válogatott korábbi játékosa és szövetségi kapitánya.

A méltatásokat követően Sterbenz Tamás rektor elismerő oklevelet nyújtott át a júliusi lódzi Európai Egyetemi Játékokon kiemelkedő eredményt elért TF-hallgatóknak, Ollé Mónika úszónak, Rohonczi Jenő kick-boxosnak, Terbe Julianna és Terbe Zsuzsanna sakkozónak, Bozók Szabolcs, Fésű Lajos és Szűcs Krisztián tékvandósnak, Gombás Bálint cselgáncsozónak, valamint az Ollé Mónika, Molnár Laura, Fecske Laura, Berta Barbara összetételű 4x100-as női vegyesváltónak.

Korábban még nem fordult elő, hogy egy magyar felsőoktatási intézmény 102 sportolóval, összesen 126 fős küldöttséggel vegyen részt az Európai Egyetemi Játékokon. Mint ismert, intézményünk a 4. helyen végzett az éremtáblázaton.

Ezután került sor az elsőévesek fogadalomtételére és egyetemi polgárrá avatására. A hallgatók képviseletében az eskü szövegét Dóra Gergely BSc-hallgató olvasta fel. Az esemény zárásaként Sterbenz Tamás rektor az egyetem polgáraivá fogadta a TF hagyományos jelképeit viselő elsőéves hallgatókat, akik közül Kiss Hedvig és Együd Ádám vette át a TF zászlaját a végzett diákoktól. A TFSE sportolóinak bemutatóját követően Sterbenz Tamás rektor elsütötte a startpisztolyt, ami az új tanév szimbolikus kezdetét jelentette.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!