Milassin Ákos és Várhegyi Attila látogatása az albán partnerünknél személyzeti mobilitás keretében
2022. július 28.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A hónap elején Várhegyi Attila és Milassin Ákos, a Rekreáció Tanszék oktatói látogatást tettek Albániában, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem partnerintézményénél, a Tiranai Sport Egyetemnél (SUT) az Erasmus+ 2019-ben elnyert Nemzetközi Kredit Mobilitási projektünk keretében.

Milassin Ákos és Várhegyi Attila látogatása az albán partnerünknél személyzeti mobilitás keretében

Tartózkodásuk során részt vettek az elsődlegesen a SUT rekreáció szakos hallgatói számára szervezett, a Thethi Nemzeti Parkban található hegyi tábor programjában. Az aktív részvételen túl volt alkalmuk találkozni az intézmény rektorával, valamint a tanszéki oktatókkal is.

Beszámolójukban kiemelték, hogy a TF-en megszokott táborszervezési gyakorlattal szemben az albániai partner teljesen más szemléletet követ, akár a résztvevőknek nyújtott információkról, akár a tábor lebonyolításában tevékenykedő partnerekről legyen szó. Mindketten megjegyezték, hogy a látogatás hozzájárult szakmai fejlődésükhöz, valamint, hogy a jövőben érdemes lenne akár a TF hallgatóinak számára is tábort, szabad téri gyakorlatot szervezni Albániába, hiszen a természeti adottságoknak köszönhetően további képességeket és készségeket sajátíthatnak el, melyek hozzájárulhatnak tudásbázisuk szélesítéséhez.  Az általuk közvetítettek alapján fény derült arra, hogy a SUT vezetősége motivált nagy közös tudásmegosztó rendszer létrehozására, melyből mindkét intézmény profitálhat.

Milassin Ákos és Várhegyi Attila látogatása az albán partnerünknél személyzeti mobilitás keretében

Fő eltérésként kiemelték, hogy a partnerintézmény a táborainak megszervezését egy külső partnerre bízza, aminek előnye, hogy a hallgatók a gyakorlatban is tevékenykedő személyektől sajátíthatják el a tudást. Ezen felül lényeges különbségnek tekintették, hogy a várostól lévő nagy távolság következtében az esemény résztvevői sokkal jobban egymásra vannak utalva, és probléma esetén közös megoldást szükséges találniuk, testi épségüket, egészségüket természetesen orvos vigyázza.

A látogatás alkalmával a két oktató szakmai informális megbeszéléseken is képviselte a TF-et. Az egyeztetések alkalmával ismertették a Rekreáció Tanszékkel való együttműködési lehetőségekeit az oktatás (aktív közreműködés az angol nyelvű BSc létrehozásában), szakmai gyakorlatok fejlesztése (közös tábor szervezése), Erasmus+ (további mobilitások támogatás) területén.

Milassin Ákos és Várhegyi Attila látogatása az albán partnerünknél személyzeti mobilitás keretében

Összességében az utazás eredményesnek tekinthető, hiszen a szakmai látogatás alatt folytatott megbeszélések megerősítettek a két intézmény együttműködését és lehetővé tették további konkrét elképzelések megvalósításának előkészítését. Következő lépésként augusztusban prof. dr. Géczi Gábor intézetvezető és dr. habil. Kádár Judit nemzetközi igazgató is látogatást tesz Tiranában a közös képzési és kutatási projektek megvalósításának előkészítése érdekében.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!