Az IJF Academy és a Georgiai Judo Szövetség delegációja a TF-en
2022. július 12.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Nemzetközi Judo Szövetésg (IJF) elnöke és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) rektora által 2019-ben aláírt egyetértési nyilatkozattal összhangban 2022. július 7-én a nemzetközi dzsúdó élet több fontos szereplője is a TF-re látogatott.

Az IJF Academy és a Georgiai Judo Szövetség delegációja a TF-en

A delegáció tagja volt a Georgiai Judo Szövetség alelnöke, David Kevkhishvili; a Georgiai Judo Szövetség orvosa, dr. Lasha Aladoshvili; Envic Galea, az IJF Academy elnöke; dr. Kozsla Tibor, az IJF Academy oktatási igazgatója és dr. Hidas Péter, az Európai Judo Szövetség és az IJF Orvosi Bizottságának tagja.

A küldöttség megismerkedett a TF által üzemeltetett laboratóriumrendszerrel és az egyetemen dolgozó szakemberekkel, mivel terveik szerint a jövőben hasonló analitikai komplexum épülne Georgiában. A delegációt a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának munkatársa, D’Ess Sabina Alexandra fogadta.

Az előre egyeztetett program értelmében a látogatás a Sportélettani Kutató Központban kezdődött, ahol az érdeklődőket dr. Szelid Zsolt és dr. Ambrus Míra tájékoztatta a szervezeti egységben folyó tudományos kutatásokról, valamint a laboratóriumban megtalálható különböző diagnosztikai eszközrendszerekről és azok működéséről.

Ezt követően a küldöttség tagjai a Rektori Hivatalban dr. Sterbenz Tamás rektorral és dr. Kádár Judit nemzetközi igazgatóval folytattak tárgyalást a szervezetek együttműködési lehetőségeiről. Az egyeztetésen a Technológia- és Tudástranszfer Központ képviseletében, Világi Kristóf projektmenedzser is reszt vett. A megbeszélés után a delegáció egy, a sportolói menü alapján összeállított ebéden vett részt, melynek során Prof. dr. Martos Éva részletes tájékoztatást nyújtott a sportolók étkezésének fontosságáról. Végül a program a professzorasszony vezetésével a Sport-táplákozástudományi Központ meglátogatásával zárult, ahol a laboratóriumban folyó szakmai munka ismertetésén túl szóba kerültek a georgiai cselgáncsozók táplálkozási szokásai, valamint az annak megváltoztatásara irányuló törekvések. 

Összegezve elmondható, hogy a delegáció látogatása sikeres volt.  A találkozó az IJF Akadémia és a TF közös pilotprojektjének első állomása volt, melynek célja intézményünk kiterjedt sporttudományi tapasztalatainak bemutatása a cselgáncsozók teljesítménynövelése terén. A Georgiai Judo Szövetségre, mint első fejlesztendő sportszervezetre azért esett a választás, mert ez a sportági szakszövetség volt az egyik első szervezet, amely országos alapon indította el az IJF Academy programját figyelemre méltó nemzetközi eredményeket elérve. 

A partnerek remélik, hogy a pilotprojekt sikeres végrehajtása esetén a jövőben az IJF minden tagszövetségére kiterjeszthetik a lehetőséget.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!