Boros Zoltán: Fantasztikus sikert ért el a soproni kosárcsapat
2022. április 12.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Sporttörténelmi eredményt ért el a hétvégén a Sopron női kosárlabdacsapata az Euroliga megnyerésével, magyar együttes ezt megelőzően ugyanis nem tudta elhódítani a sportág legrangosabb európai klubtrófeáját. A soproni hölgyek az Isztambulban megrendezett Final Fourban a négy között a spanyol Salamancát (74–69), a döntőben pedig a házigazda török Fenerbahcét verték meg (60–55).

Boros Zoltán: Fantasztikus sikert ért el a soproni kosárcsapat

fotó: Sopron Basket

„Mérhetetlenül boldogok és büszkék lehetünk, mert ez tényleg fantasztikus siker a magyar kosárlabdának és a magyar sportnak egyaránt – mondta megkeresésünkre Boros Zoltán, korábbi kitűnő válogatott kosaras, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sportjáték Tanszék tanára. – A rendkívül erős orosz együtteseket kizárták a küzdelmekből, ami felkínálta az esélyt Európa többi élcsapatának az Euroliga megnyerésére, és a Sopron meg is ragadta ezt az esélyt. Előzetesen úgy kalkuláltam, hogy a Final Fourban legyőzi a Salamancát a Sopron az elődöntőben, szerintem a döntőbe jutás nem volt meglepetés. Az aranymeccs megnyerése azonban óriási szenzáció, mert sztároktól hemzseg a Fenerbahce, tudtommal ráadásul a legnagyobb költségvetéssel dolgozó klub Európában. A Sopron döbbenetes teljesítményt nyújtott, mindkét meccsét uralta, a döntőben nem is vezetett világhírű török ellenfele. Ez is híven tükrözi a magyar csapat edzői stábjának felkészültségét, szakmai hozzáértését, valamint a játékosok kivételes tudását. Ez a siker nyilvánvalóan kedvező hatásokat gyakorol, egyrészt növeli a kosárlabda népszerűségét a fiatalok között, még inkább erősödik sportági diplomáciánk, továbbá jelentős mértékben emeli a játékosok ázsióját.”

Boros Zoltán a közelmúltban egyébként testközelből tapasztalhatta a Sopronban zajló munkát, márciusban ugyanis az edzőképzés hallgatóival gyakorlaton volt az egyesületnél.

„A Sopront irányító Gáspár Dávid vezetőedző és a csapat szakmai stábja örömmel látott minket, nagyon örültünk, hogy betekinthettünk a gárda életébe – fogalmazott Boros Zoltán. – Egy hétfői napon érkeztünk, éppen a másnapi, Montpellier elleni Euroliga-csatára készültek. Az edzőkkel két órán át tartó interaktív beszélgetést folytattunk, szóba került a terhelés, az edzés, egy szó, mint száz, szakmai  kérdéseket vitattunk meg, az ő előadásuk is erről szólt. Lehetőségünk nyílt továbbá megnézni a soproni férficsapat, valamint az utánpótlás edzését, mondanom sem kell, értékes és hasznos tapasztalatokkal gazdagodtunk, hálásak vagyunk a lehetőségért.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!