Webinárium-sorozat a TF és a Berni Egyetem együttműködésében
2022. április 1.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Múlt hét csütörtökön zárult a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága, valamint intézményünk svájci partnere, a University of Bern (UBern) által harmadik alkalommal megrendezett webinar sorozat, melyet a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem részéről Dr. Kádár Judit, a University of Bern részéről, pedig Prof. dr. Claudio Nigg moderált. Az idei év témája a „Long Term Athletes Development” volt.

Webinárium-sorozat a TF és a Berni Egyetem együttműködésében

A téma specialitása okán ez alkalommal az előadók sorában albán partnerünk, a Sports University of Tirana (SUT) is biztosított két előadót. Az eseményen résztvevők három külön alkalom keretében ismerkedhettek meg az LTAD rejtelmeivel.  Az első alkalommal az LTAD altalános bemutatására került sor, ezt követően webinar sorozatunk második állomása az LTAD szerepét boncolgatta az egyéni sportágak körében, a harmadik alkalom pedig a csapatsportágnál kifejtett hatásait vette górcső alá.

Az előadássorozatot 2022. március 10-én Dr. Kovács Ágnes, olimpiai bajnok, intézményünk nagykövete nyitotta meg, aki röviden összefoglalta személyes tapasztalatait az LTAD kapcsán. Ezt követően Prof. Dr. Géczi Gábor tartott egy átfogó előadást az téma tudományos hátteréről és kialakulásáról. Ezt követően Dr. Rigerta Selenica (SUT) számolt be az LTAD rendszer működéséről Albániában. Végül pedig Lilla Gurisatti (HUSS) PhD. hallgató előadásában a sportpszichológia szemszögéből világított rá a téma fontoságára, majd Merlin Örencik (UBern) az élsportolók élethelyzetén keresztül kapcsolódott a témához. A webinár sorozat második állomásán 2022. március 17-én Violetta Oblinger-Peters sportpszichológiai fókuszú bevezető előadását követően a Dr. Széjer Péter a magyar úszó sportág szemszögéből, Dékány Marcell (PhD hallgató) a magyar tenisz oldaláról, Michael Schmid pedig az evezés nézőpontjából ismertette az LTAD szerepét. Végül pedig 2022. március 24-én Arben Bici (SUT) a labdarúgás, Lukács Dénes a magyar vízilabda, Dr. Németh László a kosárlabda, Dr. Kozsla Tibor pedig az IJF Akadémia szemszögéből világított rá a Long Term Athlete Development koncepciójára.

A webinar sorozatra összesen 395-en regisztráltak öt kontinens 30 országából. Az MTSE büszke a Berni Egyetemmel kialaított webinar-sorozat sikerér és további témákat is tervez a félévente megrendezésre kerülő programsorozatban.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!