A 90 éves Rókusfalvy Pál professzort köszöntöttük
2021. november 23.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Otthonában köszöntötte a Testnevelési Egyetem delegációja Prof. Dr. Rókusfalvy Pált, aki 1931. november 17-én született. Az Alumni közösség nevében az ünnepeltnek az egyetem történetét felidéző könyvet, tortát és virágot vitt Dr. Sebestyén László rektori megbízott, Dr. Lénárt Ágota tanszékvezető és Mikolovics Zsuzsa.

A 90 éves Rókusfalvy Pál professzort köszöntöttük

Az ajándékkönyvet jókívánságaival látta el a TE jelenlegi rektora, Dr. habil. Sterbenz Tamás, és a Kuratórium elnöke, Prof. dr. h.c. Mocsai Lajos.

Rókusfalvy Pál tanár úr számára nem szokatlan, hogy megállás nélkül egymásnak adják a kilincset a vendégei. A köszöntésen részt vett még fia, Rókusfalvy Pál és felesége, Ili néni.

A jó hangulatú beszélgetésen volt múltidézés, történetmesélés, sőt még könyvdedikálás is. A mai napig aktív professzor legújabb könyve 2021-ben jelent meg, melynek címe: Megmaradni, megújulni, növekedni.

Dr. Rókusfalvy Pál 1963-tól 1969-ig az MTA Pszichológiai Intézetének tudományos munkatársa és a Testnevelési Főiskola tanára volt. A TF-en 1973–1987-ig a Neveléstudományi Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára volt. Ezt követően három évig a müncheni Műszaki Egyetem sportpszichológiai tanszékén vendégprofesszoraként dolgozott.

1951-1955 között pedagógia területen Várkonyi Hildebrand Dezső tanítványa volt.

1990-1991-ben a Népjóléti Minisztériumban helyettes államtitkári pozíciót töltött be. 1991–1994 között a Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Alapítvány kuratóriumának elnökévé választották. 1994-től az ELTE, a BME és a JATE felsőoktatási intézményekben tartott pszichológiai kurzusokat.

Feleségével, Veress Ilona külkereskedelmi levelezővel hat gyermeküket nevelték fel, ma már sok unokájuk van. Egyik gyermekük Rókusfalvy Pál, producer, műsorvezető.

Sportpszichológiai tankönyvei, előadásai megfellebbezhetetlen szakmai minőséget képviseltek. Előadásairól sokszor kérte ki a hallgatóság, a tanítványai véleményét, amire sokat adott. A nagy tekintélyű tanár közvetlenségével, kedves modorával szerzett népszerűséget tanítványai körében.

Isten éltesse Tanár Úr!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!