Elhunyt Furkó Kálmán
2021. augusztus 4.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Hetvennégy éves korában elhunyt Furkó Kálmán, a Magyar Honvédség nyugállományú ezredese, a magyar kyokushin karate egyik megalapítója – közölte kedd délelőtt a Magyar Távirati Iroda a Honvédelmi Minisztérium Facebook-oldalára hivatkozva.

A honvedelem.hu oldalon kiemelték: Furkó Kálmán „mind a Magyar Honvédségen belül, mind a magyar harcművészeti életben felbecsülhetetlen jelentőségű örökséget hagyott maga után”. 

Furkó Kálmán 1947. január 2-án született Nyírbátorban. Tehetséges, sportszerető gyermekként a Testnevelési Főiskolára (TF) készült. Minden álma volt, hogy olimpiai bajnok súlylökő lesz. Elsőre nem vették fel a TF-re, így az Északi Járműjavítóban technikusként dolgozott. Másodjára úgy vették fel, hogy előtte el kellett mennie tizenegy hónap katonai szolgálatra az egri felderítő zászlóaljhoz. Ott találkozott először a közelharccal, ami óriási hatással volt rá, de ekkor még az atlétikában képzelte el a jövőjét.

Elhunyt Furkó Kálmán

Fotó: nso.hu

A TF-en Galla Ferenc vezette be a test-test elleni küzdelem rejtelmeibe. Az áttörést 1972-ben egy főiskolai karatebemutató hozta el a számára. Amikor 1971-ben végzett, előbb Vácra küldték, később a szolnoki felderítő zászlóaljhoz került.

„Óriási alakja volt a karaténak – mondta megkeresésünkre Furkó Kálmánról Dr. Németh Endre, a Testnevelési Egyetem Küzdősport Tanszékének vezetője. – Annak idején harmadosztályú kalapácsvetőként járt a TF-re, majd elkezdett lejárni dzsúdóedzésekre Galla Ferenc tanár úrhoz. Nekik, a Svédországból hazatérő Mészáros Attilának, valamint néhány TF-es hallgatónak köszönhetően lett legális sportág idehaza a karate 1972-ben, amiben elévülhetetlen érdemei vannak Furkó Kálmánnak. A világhírű Ojama Maszutacunak jószerével a fogadott fia volt, és ő is elvonult Japánba a világ elől megtisztítani gondolatait, fejleszteni tudását és képességeit. Halála óriási veszteség a magyar sport számára.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!