Húsz óra munka – naponta
2017. január 31.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A múlt héten dr. Sós Csabát, a Testnevelési Egyetem Úszás és Vízi Sportok Tanszékének vezetőjét, a TFSE elnökét nevezte ki a Magyar Úszószövetség a válogatott szövetségi kapitányának. Ennek apropóján hosszabban nyilatkozott egyetemünk honlapjának az 59 esztendős szakember.

 Húsz óra munka – naponta (Sós Csaba interjú)

Kinevezését követően azt nyilatkozta, harmincéves álma teljesült azzal, hogy ön lett az úszóválogatott szövetségi kapitánya. Hogy bírja erővel?

Köszönöm kérdését, jól bírom. A következő néhány hónapban lesznek szerkezeti változások, ebben az időszakban napi tizennyolc-húsz órát dolgozom. Amint ez befejeződik, visszatérünk a régi kerékvágásba, vagyis a munka dandárját a medence mellett dolgozó edzők végzik el, mégiscsak ők készítik fel tanítványaikat.

A nyáron vizes világbajnokságot rendez Magyarország. Jelent ez bármiféle plusz terhet a szövetségi kapitánynak?

Bizsergető érzés, hogy mi rendezhetjük a világbajnokságot, minden tőlünk telhetőt megteszünk a sikeres szereplés érdekében. A riói olimpián szerzett hét érem megszerzése reális célkitűzés a világbajnokságon is, és természetesen bízunk benne, hogy lesznek köztük aranyak is.

Szövetségi kapitány, tanszékvezető, no meg a TFSE elnöke egyben. Lesz ideje mindenre?

Mint jeleztem, a következő hónapokban rendkívül sok munkát kell elvégeznem szövetségi kapitányként. Időközben lesz rá időm, hogy felmérjem, el tudom-e látni mellette az elnöki feladataimat a TFSE-nél. Ha esetleg úgy ítélem meg, hogy nem bírom, akkor nem fogom erőltetni.

S ha már TFSE: mekkora hangsúlyt fektetnek arra, hogy a közeljövőben ne csupán női röplabda-csapatunk képviselje egyetemünket az élvonalbeli csapatsportágak bajnokságaiban?

Nemes feladat, egyúttal cél, hogy a jövőben még több első osztályú csapatunk legyen, ezért döntött úgy dr. Genzwein Ferenc kancellár úr, hogy vezessük be az ösztöndíjat, amivel inspiráljuk hallgatóinkat. Követendő klubmodell kialakításán fáradozunk.

Noha 2024 még messze van, szokott álmodni a budapesti olimpiával és paralimpiával?

Fantasztikus lenne, ha megrendezhetnénk az ötkarikás játékokat! A magyar szurkolók szenvedélyesek, és olyan felhőtlen érzelemkitörésre képesek, mint senki más a világon. Örökké emlékezetes olimpia lenne, ebben biztos vagyok, úgyhogy nagyon szorítok a rendezési jog elnyeréséért.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!