Neves előadók telt ház előtt
2017. október 4.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Nagy sikerű előadásoknak adott otthont a napokban a Magyar Hypertonia Társaság XXV. kongresszusa Siófokon. Az eseményen neves előadók egyebek mellett a sport és a szív kapcsolatáról beszéltek a telt házas publikumnak. Az előadók között szerepelt dr. Koller Ákos, a Testnevelési Egyetem professzora is.

Neves előadók telt ház előtt

Előadást tartott még Préda István professzor (Semmelweis Egyetem), Kántor Márk (TDK-hallgató, Semmelweis és Testnevelési Egyetem), Albert Bettina (Semmelweis és Testnevelési Egyetem), valamint dr. Lelbach Ádám (Dr. Rose Magánkórház és Rendelőintézet).

Préda professzor hangsúlyozta a mozgás, a rendszeres testedzés fontosságát, egyúttal rámutatott, hogy heti 150 perc 6-8 MET terhelés a perifériás rezisztencia csökkentésével a kórosan megnövekedett szisztolés és diasztolés vérnyomást mérsékli, mi több, a közepes intenzitású rendszeres testmozgás csökkenti a mellrák, a prosztatarák, a csontritkulás, az elbutulás és a stroke gyakoriságát is.

Koller Ákos – aki korábban magyar élvonalbeli vízilabdázó volt, majd seniorként is sokáig űzte ezt a sportágat – Az agyi vérkeringés adaptációja a sportolás hatására megemelkedett vérnyomáshoz címmel tartott előadást, amelyben rendkívül érdekes összefüggésekre, folyamatokra mutatott rá: mi történik a koponyánkban sportolás közben?

Kántor Márk ugyancsak érdekes témákat „feszegetett”, például azt, hogy vajon mi történik azzal a sportolóval, aki minden nap erős intenzitású fizikai aktivitást végez, majd egyik napról a másikra abbahagyja a sportolást sérülés vagy kiöregedés miatt? Nos, a válasz: ilyen esetekben felgyorsul a kardiovaszkuláris öregedés.

Albert Bettina a mindennapos testnevelés védő szerepét hangsúlyozta, valamint a nemek közti specifikus különbségeket az időskori hypertonia kialakulásában, míg dr. Lelbach Ádám A fizikai aktivitás vs. versenysport eltérő hatásai az időskori dyslipidaemia, obezitás és emelkedett vérnyomás kialakulásában címmel tartott magával ragadó, lebilincselő előadást.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!