Mocsai Lajos: A vendégvárás kultúránk alapvető motívuma
2017. november 30.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Magyar Sport Házában került megrendezésre csütörtökön a Társadalmi befogadás és önkéntesség az európai sportegyesületekben elnevezésű kutatás hazai záró konferenciája. A majdnem telt ház előtt rendezett összejövetelen Prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora nagyhatású nyitóbeszédet tartott az áldozatkészség, a sport és a közösség kapcsolatáról.

Mocsai Lajos: A vendégvárás szeretete a magyar kultúra alapvető motívuma

A Testnevelési Egyetem és a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karának közös szervezésében sorra kerülő eseményen a TE rektora az önkéntesség fontosságáról, a magyar népben meglévő önzetlen vendégszeretetről és sportszeretetről is beszélt. A sportegyesületek működéséről szóló konferencián tágabb összefüggéseiben helyzete a sportot, amikor a magyarok sporttörténelmi alapító szerepéről, valamint egy-egy nagyobb világesemény, sportrendezvény kapcsán az önkéntességről és azokról az emberekről beszélt, akik munkájukat az ügyért és nem a kapott ellenszolgáltatásért végzik.

„A magyar emberek számára a sport mindig komoly jelentőséggel bírt, már az olimpia mozgalom kezdetekor is. Mi magyarok már az 1896-os olimpián ott voltunk és alapítóként elméleti és gyakorlati oldalról is részt vettünk a legnagyobb sportmozgalom életre hívásában. Kevés olyan ország akad a világban, amely ebből a szempontból lépést tudott tartani Magyarországgal az elmúlt évszázadban. Valójában az önkéntesség szeretete a sporttevékenységen keresztül már a múltunkban is megmutatkozott. Hazánkban, Európában elsőként, a világon másodikként alakult meg ilyen jellegű intézményként a Magyar Főiskolai Sportszövetség, ma Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség – ahol minden önkéntes alapon szerveződött – és független testkultúrával foglalkozó intézményként, 1925-ös alapításakor a Testnevelési Egyetem is úttörő volt Európában. Számtalan olimpiai, világ- és Európa-bajnok végzett az elmúlt évtizedekben a TF-en és a tradíció folytatódik: a Testnevelési Egyetemre ebben az évben 83 hasonló eredménnyel, nagy világversenyen szerzett érmekkel rendelkező sportoló, hallgató nyert felvételt. Mindezt azért kell elmondanom, mert fontos tudni, hogy az ünnep, a vendégvárás szeretete a magyar kultúra alapvető motívuma. A közös szándék, eredmények, energiák, a közösségi érzés mindig jellemző volt ránk, aminek szép kifejeződése található meg sporttörténelmünkben. A magyar népi és polgári kultúrában az önkéntesség mindig megjelent, még akkor is, amikor nem volt megfelelő táptalaja. A 70-es években a néptáncmozgalom, a zene, az irodalmi élet olyan mozgalmat hozott létre, amely ezeket a közösségteremtő erőket a helyzet ellenére is segítette és a fiataloknak a nehéz években is példát mutatott. Ez az érzés tehát mindig is megvolt, és ma is megvan bennük. Az önkéntesség pedig olyan, amellyel mind a két fél jól jár: aki ad, az is, és aki kapja a segítséget, az is. Nem szeretem ezt a kifejezést, de ez egy tipikusan win-win játszma. A mai világban, ahol az énközpontú megközelítés a jellemző, ez a tulajdonság nagyon jelentős.”

Az elhangzottakból kiindulva állíthatjuk, hogy a nemzetközi konferencia jó helyre került. A konferenciára sportegyesületek, sportszövetségek, önkormányzati és állami sportirányítási szervek képviselőit várták a szervezők. Az eseményen előadást tartott többek közt: Dr. Stocker Miklós az  EMMI-SFÁT Sportkapcsolati Főosztály vezetője;  Prof. Dr. Bjarne Ibsen a Dél-Dániai Egyetem professzora;  Prof. Dr. Mojca Doupona Topic a Ljubjanai Egyetemről; Prof. Dr. Jeroen Scheerder a Leuveni Katólikus Egyetem professzora és Szabó László a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!