Beszámoló a "Sport, politika és történelem" nemzetközi konferenciáról
2014. március 26.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Március 21-én és 22-én került megrendezésre Fehérvárcsurgón a Károlyi család kastélyában a sport politikai és történeti aspektusait tárgyaló nemzetközi konferencia "Sport, politika és történelem" címmel. Karunkat Sipos-Onyestyák Nikoletta, a Sportmenedzsment és Rekreáció Tanszék adjunktusa, és Bardocz-Bencsik Mariann, PhD hallgató, a Nemzetközi Igazgatóság munkatársa képviselte.

Beszámoló a "Sport, politika és történelem" nemzetközi konferenciáról

Az előadók kilenc európai országból érkeztek, köztük különféle nemzetközi és nemzeti sportszervezetek (pl. FIFA, SportAccord) képviselői, történészek, diplomaták, az Európa Tanács munkatársa és a téma jeles kutatói is helyet kaptak. A konferencia keretében a résztvevők a sport politikai aspektusait tárták fel. Az eseményt a Károlyi Alapítvány és a budapesti Francia Intézet szervezte a British Council és a Goethe Intézet támogatása mellett. A konferencia fővédnöke az Európa Tanács főtitkára, Thorbjørn Jagland úr volt, a FIFA elnöke, Joseph S. Blatter pedig levélben üdvözölte az eseményt és a résztvevőket.

Beszámoló a "Sport, politika és történelem" nemzetközi konferenciáról

Onyestyák Nikoletta előadását az "Olimpiai játékok a politika fogságában" című szekcióban "A párthatalom árnyékában – Magyar politikai intézmények és az olimpiai játékok a kis hidegháborúban" címmel mutatta be az első napon, míg Bardocz-Bencsik Mariann a második napon a "Sport és társadalom" szekcióban ismertette "A sport a békéért és fejlődésért mozgalom eredményei és kihívásai" című angol nyelvű prezentációját. Mindkét előadást nagy érdeklődéssel követte a hallgatóság, így nem véletlen, hogy a szekciók végén számos kérdés és hozzászólás is megfogalmazódott az elmondottakkal kapcsolatban.

A konferencián elhangzott valamennyi előadás publikálásra kerül a Károlyi Alapítvány jóvoltából az év második felében.

szöveg: Sipos-Onyestyák Nikoletta | fotók: Károlyi Angelica

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!