24 országból érkeztek hallgatók a nemzetközi edzőképzésre
2014. szeptember 16.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Nemzetközi Edzőképző Tanfolyam 2014. évi őszi programja szeptember 15-én hivatalosan is elindult. Ez a képzés a TF-en már 1971 óta, azaz 44 éve működik, ami méltón tükrözi a program népszerűségét és oktatási, szervezési színvonalát.

Az első NET 1971 elején indult hat fővel, akik ghanai, kuvaiti és tanzániai labdarúgó voltak. A létszám az évek során folyamatosan emelkedett, amit azonban nagyban befolyásolnak például világgazdasági tényezők is, vagy akár egy Izlandon kitörő vulkán hamufelhője. Ezzel együtt el lehet mondani, hogy átlagosan 20-30 hallgatóval minden évben lezajlik a tanfolyam.

A jelentkezők a világ minden részéről érkezhetnek. Amelyik országban működik nemzeti olimpiai bizottság (204) ott lehetőség van az edzőknek elnyerni a NOB Olimpiai Szolidaritás ösztöndíját, ami fedezi a hallgató ittlétének teljes költségét. A Olimpiai Szolidaritás 1989 óta működik együtt a TF-vel, mint kiemelt oktatási intézményével. A TF egyike azon 6 oktatási központnak a világon, ahol rendeznek ilyen edzőképző tanfolyamot a NOB támogatásával. A több évtizedes sikeres együttműködés egyik ékes bizonyítéka például az a videokonferencia óra, amit három éve folyamatosan megszervez a NET menedzsmentje a svájci központú NOB Olimpiai Szolidaritás vezetőségével. Ezen videokonferencián keresztül a hallgatók személyesen is megismerkedhetnek a program mögött álló financiális és szervezeti háttérrel. Ezt a TF által által felvetett ötletet azóta a NOB felajánlotta a többi edzőképző intézménynek is.

A idei őszi tanfolyamra 24 országból érkeztek hallgatók, szinte az összes kontinensről (Ázsia, Afrika, Európa, Dél-Amerika). Az érdeklődők az alábbi sportágakra jelentkeztek: vívás (10 fő), súlyemelés (4 fő), úszás (3 fő), kosárlabda (3 fő), cselgáncs (2 fő), birkózás (2 fő), ökölvívás (1 fő), kondicionálás (1 fő).

A tanfolyam során 120 óra általános elméleti és 180 óra sportági órán fognak részt venni a hallgatók. A program első hivatalos tanítási napja szeptember 22., az utolsó pedig december 2., amely a hagyományoknak megfelelően ünnepélyes diplomaosztóval zárul majd.

Kiss Gergely (Nemzetközi Igazgatóság)

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!