A vértanúkra emlékeztünk
2019. október 10.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Csípős hideg fogadta a megemlékezésre érkezőket október 7-én, hétfőn, a D-épület előtt álló kettős kopjafánál. A kopjafa körül már ott sorakoztak (mint immár több mint 20 éve ezen a napon mindig) a kis fakeresztek.

A vértanúkra emlékeztünk

Citeraszóval indult a megemlékezés, amelyen – szokás szerint – az első évfolyamos hallgatók voltak a „főszereplők”. Volt, aki zenével, volt, aki verssel járult hozzá az eseményhez. Ő közülük kerültek ki azon hallgatók is, akik a vértanúk neveinek és utolsó- mondatainak elhangzása után odamentek a keresztekhez, hogy felkötözzék rájuk a nemzeti színű, majd a gyászszalagot, és meggyújtsanak egy-egy mécsest.

A vértanúk kivégzésének történetét idén egy balladisztikus jellegű népköltés eléneklésével ismerhették meg a megjelentek. Sterbenz Tamás és Hamar Pál rektorhelyettesek helyezték el a TF közösségének koszorúját a kopjafán, Bognár Gábor tanár úr kíséretében, akinek nagy érdemei voltak a kopjafa felállításában. A Szózat eléneklésével ért véget a megemlékezés hivatalos része, majd a résztvevők mécsesek gyújtásával rótták le tiszteletüket a tizenhárom Aradon kivégzett hős tábornok és ugyanaznap Budapesten kivégzett Batthyány Lajos miniszterelnök emléke előtt.

A szereplők: Less Dávid, Teleki Blanka, Venczel Bálint és az I. évfolyamos hallgatók.

szöveg: Nemerkényiné Hidegkuti Krisztina, képek: Fazekas Mónika

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!