Végső búcsú Dr. Leopold Józseftől
2019. december 6.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Csontig hatoló hidegben gyülekeztek a hozzátartozók, barátok és volt kollégák a Rákospalotai temetőben, hogy utolsó útjára kísérjék Leopold Józsefet. A gyászolók között a torna sportág több kiválósága is ott volt, köztük Magyar Zoltán, a Magyar Tornaszövetség elnöke, Vigh László, az olimpiai bajnok tornász edzője, illetve számos korábbi tornász és sportoló.

A Testnevelési Egyetem – a KSI-vel együtt – saját halottjának tekintette az elhunytat. Leopold József 24 éven át dolgozott az egyetemen és 6 évig vezette a Torna Tanszéket. Az egyetem részéről a vezetőséget a Hagyományőrző és Kegyeleti Bizottság két tagja, Nemerkényi Krisztina és Szalma László képviselte és helyezett el koszorút a ravatalon.  A Torna Tanszékről, Kalmár Zsuzsa vezetésével szép számban voltak jelen a kollégák, de a nyugdíjas TF-esek közül is többen lerótták tiszteletüket.

Végső búcsú Dr. Leopold Józseftől

A szertartás során a pap felolvasta az egyetem részéről írt nekrológot, amelyben Dr. Karácsony István nyugalmazott tanszékvezető úr foglalta össze gondolatait és emlékeit. A nekrológ itt olvasható.

Leopold József huszonnégy (1971-1995) éven át dolgozott a Torna Tanszéken, tanította a diákokat a testnevelő tanári pálya elhivatottságára, feladatára.  Igényes munkája elismeréseként és megbecsüléseként hat évre (1985-1991) tanszékvezetőnek választották olyan korábbi vezetőket követve, mint Kerezsi Endre, Kabos Gábor, Romák Éva stb. Ilyen elődök után megtisztelésnek tartotta vezetni a Torna Tanszéket és kötelességének tartotta megőrizni a szakmában megszerzett jó hírnevét. Kollegái munkáját végtelen türelemmel és bíztatással irányította. Lelkes támogatója volt a gimnasztika tantárgy megújításának, motorja volt a korszerű torna szakképzés kialakításának. Nem csak szóban igényelte és támogatta a minőségi képzést, hanem elméleti munkájával, szakcikkek publikálásával is további lendületet kívánt adni a változásnak.   Megnyitotta a Torna Tanszék kapuját az egykor TF-et végzett és a szakmában sikeressé vált szakemberek számára.   Többször felkért gyakorlati óra megtartására aktívan dolgozó külsős testnevelő tanárt, torna szakedzőt, hogy ezzel is megtartsa és erősítse az egyetemi oktatás és a gyakorlat folyamatos harmóniáját. Feladatának tartotta az elmélet és a gyakorlat mindennapos élő kapcsolatát. A Tanszék tagjai közül elsőként szerzett egyetemi doktori címet, amely megszerzésére maga is biztatta kollegáit.

Leopold József maga volt a nyugalom és a szakmai kiegyensúlyozottság. Versenyzői múltjából hozott következetességgel, sajátos humorral tanította a hallgatókat a torna alapismereteire. Nem ismert lehetetlent, nem ismert megtaníthatatlan diákot. Azoknak a hallgatók, akik nehezen sajátították el a torna gyakorlati követelményeit, Leopold Tanár úr volt a megoldás. Bár a TF-en történő tanítás mellett legmagasabb szinten vezetett edzéseket a KSI, majd a Vasas Izzó torna szakosztályában, minden héten legalább egyszer szakított időt esti gyakorlati konzultációkra. Ezeken a szabad órákon „csodákat” tett a hallgatókkal. Pedagógiai tehetséggel bíztatta az ügyetleneket, humorral oldotta fel a sok gyakorlásból fakadó „szenvedéseket”, fájdalmakat. A mai napig sokan emlegetik ezeket a jó hangulatú, de mégis nagyon sportos estéket.  Nehezen lehetett megbukni a Tanár úrnál gyakorlati követelményekből.

Tanári pályája csúcsán az Egyesült Államokba utazott szerencsét próbálni. Kíváncsi volt egy másik, távoli világra. A csak néhány évre tervezett kiruccanásból több év lett. Ha Jóska hazajött egy rövid szabadságra gyakran meglátogatta az öreg alma matert. Minden alkalommal bejött a Tanszékre és érdeklődve hallgatta az itthoni változásokat. Amikor már nyugdíjasként végleg hazatért, igyekezett hasznos maradni, megszerzett tudását tovább adni. Nem mulasztott el egyetlen alkalmat sem, hogy eleget tegyen a Torna Tanszék közös ebédre, karácsonyi együttlétre szóló meghívásának.

Kedves Tanár úr! Ez lesz az első a karácsony, amikor nem leszel velünk.

Nyugodjon békében Tanár úr!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!