Ebből is hozzuk ki a maximumot!
2020. április 7.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Tanár és diák egyaránt kezd hozzászokni a koronavírus-járvány által előidézett sajnálatos helyzethez,a megváltozott életkörülményekhez, no meg a tanulás eddig kevésbé alkalmazott formájához. Dr. Ökrös Csaba, a Testnevelési Egyetem Sportjáték Tanszékének vezetője tagja annak az operatív ad-hoc bizottságnak, amely többek között a távoktatás szervezésével és bonyolításával foglalkozik. Tökéletes rálátása van az elmúlt napok, hetek eseményeire – ezúttal vele beszélgettünk.

„Olyan helyzet állt elő a járvány terjedésével, amelyre senki sem volt felkészülve, hiszen nem volt része mindennapjainknak – mondta megkeresésünkre Dr. Ökrös Csaba. – Ami a távoktatás tapasztalatait illeti, nos, eleinte – hogy úgy mondjam – mi is tapogatóztunk az ismeretlenben, mert tanulnunk kellett alkalmazkodni az új helyzethez, úgy érzékelem, nagyjából mostanra értük el azt a szintet, hogy jószerével majdnem minden flottul működik.

Ebből is hozzuk ki a maximumot! (Ökrös Csaba)

Dr. Ökrös Csaba, a Sportjáték Tanszék vezetője (Forrás: Digi Sport) 

Ez az élethelyzet rádöbbentett minden eddig kételkedő kollégát, hogy az e-learning és a blended learning oktatási módszerek ma már nélkülözhetetlen kiegészítői az oktatás bármely színterén, de különösen a felsőoktatásban.

Kollégáim nevében büszkén mondhatom, hogy nagyon jól dolgozunk, színvonalas anyagokat gyártottunk és küldünk hallgatóinknak. Szeretném külön megköszönni az egyetem Tanulmányi hivatalának és IT-csapatának áldozatos munkáját, ahogy a háttérből biztosítják az ügymenetet, a rendszer kiépítését, működését. Egy biztos: tudásának legjavát adja az egyetem kollektívája ezekben nehéz időkben, és biztos vagyok abban, hogy ebből a szituációból is igyekszünk kihozni a lehető legtöbbet!”

De mindent sajnos nem lehet, a TE tanszékvezetője ugyanis rávilágított egy megoldhatatlan problémára.

Egy gyakorlatorientált egyetemen a gyakorlati tantárgyak oktatásának jelen esetben óhatatlan sérülése nem szerencsés – mondta Ökrös Csaba. - Internet ide vagy oda, semmilyen gyakorlati elemet nem tudunk megtanítani olyan szinten, mintha személyes, fizikai kontaktusban lennénk a hallgatókkal. Ezt a hiányt a tananyag átcsoportosításával, a számonkérések módosításával orvosoljuk majd. Sajnos ez egy ilyen szemeszter lesz, ezt el kell fogadnia mindenkinek.”

Kézilabdaedző lévén, megkerülhetetlen téma a magyar bajnokság sorsa. A hazai sportélet (is) leállt a koronavírus-járvány miatt, így a kézilabda-bajnokságok is, a honi szövetség várhatóan hamarosan bejelentést tesz a hogyan továbbról.

„Két járható útról beszélnek a bennfentesek – mondta ennek kapcsán. – Az egyik, hogy törlik a 2019–2020-as idényt, a másik pedig, hogy a jelenlegi állás tekinthető majd végeredménynek. Mondanom sem kell, mindkét terv megvalósulása esetén sérülnek az érdekek, hisz az első esetnél gondoljunk csak bele: az a másodosztályú csapat, amelyik minden erejével a feljutásra tört, és jelenleg feljutó helyen áll, hogyan fogadná az idény semmissé tételét… De a másik esetben is lesz kárvallott, hiszen a sorsolás szeszélyéből kifolyólag van olyan csapat, amelyik most a véghajrában kezdett volna pontgyűjtésbe. Hogyan fogadják majd a döntést az egyesületek vagy szponzorok? Bármilyen döntés is születik, számos kérdést vet majd fel, szerintem nem lesz legjobb megoldás, csak legkevésbé rossz. Az biztos, hogy politikai és gazdasági töltettől lesz vezérelve az idény befejezése.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!