Az új kihívás: felvételi a távolból
2020. május 13.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Két hónapja éljük az életünket az egészségünk és a biztonságunk megőrzése érdekében hozott szigorításokkal, és ugyanennyi ideje már, hogy új időszak köszöntött a Testnevelési Egyetemre, a távoktatás időszaka. Az elmúlt hónapok tapasztalatairól, valamint a közeljövőről, no meg a sportról beszélgettünk Dr. Sterbenz Tamással, a TE általános rektorhelyettesével.

„Az átállás első két hete húzós volt, de kollégáim nevében is mondhatom, gyorsan belerázódtunk az új rendszerbe, Húsvét után már megfelelően működött az oktatás, a módszerei is kialakultak – mondta megkeresésünkre Dr. Sterbenz Tamás. –  Az elméleti tárgyakat új módszerekkel, a gyakorlatiakat átalakított tartalommal vagyunk kénytelenek oktatni, de a nem végzős évfolyamoknak lesz lehetőségük pótolni. Azok a tanárok, akik új évfolyamot kaptak, balszerencsés helyzetbe kerültek, hiszen úgymond személytelenül kellett elkezdeniük az oktatást a hallgatókkal, ezzel szemben akiknek már volt évfolyamuk, a személyes találkozás elmaradása ellenére sem tűnhet olyannak. Egy biztos: valamennyiünk bioritmusa felborult. A jó oldalát nézve elmondhatom, hogy így otthon tudok tanulni a három lányommal. A gyerekeknek és az egyetem hallgatóinak köszönhetően is sokat javultak digitális oktatási képességeink, ezeket a jövőben is tudjuk kamatoztatni.”

Az új kihívás: felvételi a távolból

Dr. Sterbenz Tamás a FISU Fórum nagyköveti tájékoztatóján (Forrás: tf.hu)

Hogy az oktatás mikor térhet vissza a hagyományos keretek közé, egyelőre nem tudni, a TE rektorhelyettese mindenesetre bizakodó, s reméli, hogy már a következő félévben visszatérhetnek az intézmény falai közé.

„A múlt héten volt tanszékvezetői értekezletünk, jó volt újra együtt látni a kollégákat – folytatta Sterbenz Tamás, egyúttal felhívta a figyelmet a következő kihívásra. – Nyakunkon a felvételi, azt is meg kell oldanunk a lehető legjobban. Nem lesznek személyes találkozások, a kialakult helyzet miatt arra először csak az első szemeszterben kerül majd sor.”

Minthogy ő a női élvonalbeli kosárlabda-bajnokságban szereplő TFSE-MTK szakmai vezetője, megkerülhetetlen téma a kosárcsapat. Nos, Magyar Bianka vezetőedző együttese minden várakozást jócskán fölülmúlva újoncként a hatodik helyen zárta a járvány miatt befejezettnek nyilvánított, 12 csapatos bajnokságot, s bejutott a Magyar Kupa nyolcas döntőjébe, amelyben végül negyedik lett.

„Gőzerővel dolgozunk a háttér biztosításáért – mondta ennek kapcsán Sterbenz Tamás. – Jelentős fegyvertény két amerikai légiósunk, a két Jenkins megtartása. Arra törekszünk, hogy eleve megtartsuk az értékeinket, egyúttal szeretnénk az egyetem profilját még tovább erősíteni. Bár még nem tudni, hogy pontosan mikor kezdődhet az új idény, az előző kiírásban elért eredményeink megismétlése, vagy inkább túlszárnyalása lesz a célunk. A pályán és azon kívül is mindent megteszünk további fejlődésünk és Testnevelési Egyetem hírnevének növelése érdekében.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!