A mesteredző: Komáromi Tibor
2020. augusztus 29.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Magyar Edzők Társasága a Mesteredzői Kollégium javaslata alapján az idén három sportszakembernek ítélte oda a Mesteredzői díjat, s a kitüntetettek egyike Komáromi Tibor. Az olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnok magyar birkózólegendát péntek délelőtt értük utol telefonon – ezúttal vele beszélgettünk.

A mesteredző: Komáromi Tibor

fotó: Dunaújváros Online

„Örömmel és büszkeséggel tölt el a Mesteredzői díj – mondta megkeresésünkre az 56 esztendős sportember. – Már versenyzőkoromban kialakult bennem a hozzáállás, hogy sok munkával és edzéssel igenis elérhetők a legmagasabb célok. Élsportolóként a felkészülések során rengeteg tudást elraktároztam magamban, mert már akkor sejtettem, hogy később edzőként igyekszem a lehető legjobban segíteni szeretett sportágamat.”

Ami sikerült is, hiszen kétszer volt a válogatott szövetségi kapitánya, mesteredzők, sportági vezetők bíztak meg maradéktalanul munkájában.

„A sikerhez bizony szerencse is kell, és én szerencsés voltam – folytatta Komáromi Tibor. – A legendás Szőnyi János győzött meg végleg arról, hogy induljak el az edzői pályán, s foglalkozzak gyerekekkel, ifjú tehetségekkel. Aztán pedig Dr. Hegedűs Csaba – aki Szőnyi Jánoshoz hasonlóan mesteredző – szövetségi elnökként hitt bennem, s bízott meg a szövetségi kapitányi munka ellátásával. Boldog ember vagyok, mert a birkózásra tettem fel az életemet, és sportolóként, majd edzőként is megálltam, illetve megállom a helyem.”

E csodálatos utazás egyik fontos állomása volt a Testnevelési Egyetemen eltöltött időszaka, amelyre  szenvedéllyel és szeretettel emlékszik vissza.

„Sportpályafutásom utáni életem legszebb évei voltak – árulta el klasszisunk. – Idős fejjel beültem a Testnevelési Egyetemre, csupa olyan hallgatóval tanultam együtt, akik éppen befejezték karrierjüket, szenzációs élmény volt számomra. Soha egyetlen előadást sem hagytam ki, hihetetlen, mennyire kiszélesedett a tudásom az egyetemen eltöltött éveimben. S hadd emeljem ki Mocsai Lajos rektor úr munkásságát, aki a fejébe vette, hogy legyen levelezős képzés is a Testnevelési Egyetemen, s mennyire igaza volt! Hiszen aki versenyszerűen sportol, mellette pedig a családjáról is gondoskodik, rendkívül nehezen tudja összeegyeztetni a nappali szakkal. A világ, benne a sportvilág rendkívül gyorsan változik, fejlődik, és őszintén mondom, hogy az egyetem a lehető legjobb úton halad, mert tartja a lépést a világgal. Minden szakma képviselőjének a képzés és a szak ismeretének bővítése jelenti a sikerhez vezető utat, ezt soha ne feledjük el!”

Hogy ne menjünk messzire, itt van a tökéletes, követendő példa: Komáromi Tibor.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!