Olimpiai kvótát szerzett Korpási Bálint, Takács Ferenc tanítványa
2021. március 22.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Ragyogó magyar eredményeket hozott az elmúlt hétvége, hiszen olimpiai kvótát szerzett a magyar női kézilabda-válogatott, egyéni sportban pedig a birkózó Korpási Bálint váltotta meg jegyét a közelgő tokiói ötkarikás játékokra. A 34. életévét március 30-án betöltő, világ- és Európa-bajnok birkózó a BOK Csarnokban megrendezett olimpiai kvalifikációs viadalon döntőbe jutott, s ezzel ötödik magyar birkózóként tokiói kvótát szerzett.

Olimpiai kvótát szerzett Korpási Bálint, Takács Ferenc tanítványa

fotó: Nemzeti Sport

Klasszisunk eredményének értékét tovább növeli, hogy a 67 kilogrammosok mezőnyében érte el, holott vb- és Eb-aranyát a 72 kilósok között szerezte meg – csakhogy ez nem olimpiai súlycsoport.

„Másfél éve célként tűztem ki magam elé, hogy szőnyegre lépek Tokióban. Sokat küzdöttem a súlyommal, de végül jól sikerült a fogyás. Örülök, hogy remek formában birkóztam, egész nap magabiztosnak éreztem magam. A negyeddöntőben, a bolgár Dimitrov ellen kis híján tussal kikaptam, hibát követtem el, rendkívül nehéz helyzetet oldottam meg – abban a néhány másodpercben az egész pályafutásom lepörgött a szemem előtt, és az járt a fejemben, nem érhet így véget a karrierem. A családommal biztos, hogy megünneplem ezt a sikert, és onnantól gőzerővel készülök az olimpiára!” – mondta a Nemzeti Sportnak Korpási Bálint.

A BVSC sportolója Takács Ferenc tanítványa, úgyhogy hétfőn megkerestük a Testnevelési Egyetem Küzdősport Tanszékének mesteroktatóját – mondanunk sem kell, rendkívül boldog.

„Bálint húsz évig volt a tanítványom, kivételes képességű, gyors és erős birkózó, a legnagyobb erénye mindamellett a terhelhetőség. Noha egy-másfél hónapja fájlalja a vállát – kvótával a tarsolyában ezért sem állt ki a budapesti viadal döntőjére –, valójában a legkevésbé sem sérülékeny. Nagyjából másfél éve döntötte el, hogy visszafogy hatvanhét kilóra, és most tessék, megvalósult az álma! A sors igazságtalansága lett volna, ha egy ilyen ragyogó sportember olimpiai szereplés nélkül fejezi be sikerekben gazdag pályafutását” – mondta Takács Ferenc.

A tokiói játékok július 23-án kezdődnek, addig tehát még négy hónap van hátra, sok víz lefolyik a Dunán, ettől függetlenül teljes joggal bízhatunk Korpási Bálint jó szereplésében.

„Immár minden idegszálával az olimpiára fókuszál – folytatta Takács Ferenc. – Nyilván sokat nyom a latban a napi forma, sok múlik a szerencsén, a sorsoláson, de határozott véleményem szerint Bálint éremesélyes lesz Tokióban, tiszta szívből szurkolok neki!”

És természetesen mi is.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!