Dietetikai gyakorlat az Omszki-tónál
2023. június 6.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A nyár első hétvégéjén különleges szakmai gyakorlaton vehettek részt a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem sportspecifikus dietetikai képzés hallgatói az Omszk Wake Centrumban, Budakalászon.

Kezdésnek Shenker-Horváth Kinga, wakeboard edző, a képzés egyik oktatója és a Sport-táplálkozástudományi Központ vezető dietetikusa wakeboard sportspecifikus előadást tartott, majd a hallgatók a gyakorlatban is kipróbálhatták ezt a népszerű extrém sportot. A vizes tanulóóra után meghívott vendégek érkeztek a szakmai gyakorlatra.

Lőrincz Krisztina paralimpikon és a mozgássérültek számára sportolási lehetőségeket nyújtó Diswake Egyesület elnöke. Krisztina hazánk első ülő sífutója és parabiatlonistája, részt vett a pjöngcsangi téli paralimpiai játékokon, és az első kerekesszékes volt Magyarországon, aki végrehajtott egy teljes kört wakeboarddal 2012-ben. Erről a sporttörténeti pillanatról is megemlékeztek, melyben Shenker-Horváth Kingának is szerepe volt Magdács Péter wakeboardedzővel, aki megteremtette a hazai adaptív wakeboardsport alapjait. 

A másik vendég a Diswake Egyesület tagja, Mátrai Róbert mozgáskorlátozott sportoló volt, aki idén magyar evezős ergométeres országos bajnoki címet szerzett. A parasportolók elméleti specifikumainak áttekintése után a leendő sportspecifikus dietetikai szakemberek megnézhették, hogy milyen speciális felszereléssel és technikával tudnak csúszni a mozgássérültek. Kriszta és Róbert nagyon profin wakeboardozott.

A sportos gyakorlaton a hallgatók Vályi Vanda olimpiai- és Európa-bajnoki bronzérmes, világbajnoki ezüstérmes magyar válogatott vízilabdázóval is találkozhattak, és szakmai beszélgetést folytathattak, valamint őt is láthatták wakeboardozni. Nemcsak szakmai tudással, de sportos élményekkel is gazdagodtak a gyakorlaton az államvizsga előtt álló hallgatók.

A szakmai gyakorlat lebonyolításában Shenker-Horváth Kinga mellett a Sport-táplálkozástudományi Központ másik két dietetikusa, sport-specifikus dietetikai szakemberei és oktatói, Szakszon Flóra és Jenes-Kis Virág is részt vettek.

A héten is folytatódik a szakmai gyakorlat, ezúttal a bajnok kosárcsapat, a Soproni Darazsak működésébe és az Akadémián folyó sportspecifikus dietetikai munkába nyerhetnek betekintést a résztvevő hallgatók.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!