Október 15-én kezdetét vette az MKÖ Program jelentkezési időszaka
2017. október 19.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Örömmel tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram (a továbbiakban: MKÖ Program) jelentkezési időszaka október 15-én vette kezdetét.

Az MKÖ Programra 2017. november 15-én éjfélig lehet jelentkezni az osztondijprogram.kormany.hu oldalon leírt módon. Az MKÖ Program 2018. március 1. napján veszi kezdetét.

A Magyar Közigazgatási Ösztöndíj a Kormány által alapított ösztöndíj, melynek célja a megfelelően képzett, szakmailag elhivatott, gyakorlati tapasztalattal rendelkező, a nemzeti közigazgatás iránt elkötelezett szakember-utánpótlás biztosítása. A Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram (a továbbiakban: MKÖ Program) keretében a felvételt nyert
ösztöndíjasok szakmai gyakorlatának időtartama tíz hónap, melyből hét hónapot Magyarországon, egy a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) hatálya alá tartozó államigazgatási szervnél (a fővárosi és megyei kormányhivatalok kivételével), három hónapot pedig elsősorban valamely európai uniós ország
közigazgatási szervénél töltenek.

A magyar és külföldi gyakorlati helyeket a Miniszterelnökség ajánlja fel az ösztöndíjasoknak a kiválasztási folyamat eredményének és a befogadó intézmények igényeinek megfelelően. A résztvevők szakmai fejlődését a teljes időtartam alatt mentorok segítik. Az MKÖ Program eredményes teljesítése esetén az ösztöndíjas számára lehetőség nyílik a kormánytisztviselői karrier megkezdésére.

Az MKÖ Program várható időtartama: 2018. március 1. – 2018. december 31.

Pályázati feltételek:

  • a pályázat benyújtásakor be nem töltött 30. életév;
  • magyar állampolgárság;
  • felsőfokú iskolai végzettség1 (BA/BSc, MA/MSc, illetve hagyományos 5 éves egyetemi vagy 3-4 éves főiskolai képzésben szerzett oklevél);
  • tárgyalóképes angol VAGY német VAGY francia nyelvtudás (államilag elismert, legalább B22 szintű komplex nyelvvizsga vagy olyan nyelvvizsga, amely a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ honlapja szerint legalább B2-es szintre honosítható);
  • a pályázat benyújtásának időpontjában kormányzati szolgálati, közszolgálati, állami szolgálati jogviszony nem áll fenn.

A pályázat elbírálásánál előnyt jelent:

  • angol nyelvből C1 vagy magasabb szintű komplex nyelvvizsga;
  • egyéb élő nyelvből B2 vagy magasabb szintű komplex nyelvvizsga.

A részvétellel kapcsolatos egyéb információk:

  • Az ösztöndíjas az ösztöndíjas szerződés időtartama alatt munkaviszonyban, állami vezetői szolgálati jogviszonyban, kormányzati szolgálati, közszolgálati, állami szolgálati, közalkalmazotti jogviszonyban, bírósági szolgálati, igazságügyi alkalmazotti szolgálati, ügyészi szolgálati, valamint hivatásos szolgálati jogviszonyban nem állhat.
  • Az ösztöndíjas jogviszonyt a Kttv. 47. §-a és a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjról szóló 228/2011. (X. 28.) Korm. rendelet szabályozza.

Tájékoztatjuk Tisztelt Pályázóinkat, hogy a tízhónapos szakmai gyakorlat sikeres befejezését követően kormánytisztviselői kinevezésre a Kttv. 39–40. §-ában és 42. § (1)–(3) bekezdésében meghatározott feltételek fennállása esetén kerülhet sor. A feltételek fennállását a kinevezést megelőzően a megfelelő dokumentumokkal (pl. erkölcsi bizonyítvány) igazolni kell.

Az ösztöndíj összege: hazai programszakaszra havi 130 000 Ft adómentes jövedelem. Az ösztöndíj havi összegéről szóló közlemény – a szakmai gyakorlat hazai és külföldi szakaszára eltérő összegben – az ösztöndíjas szerződések megkötése előtt a Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Hivatalos Értesítőben kerül közzétételre.

Pályázni csak elektronikus formában, a osztondijjelentkezes.kormany.hu oldalon, a „Jelentkezés” menüpontban ismertetett módon és az alábbi dokumentumok feltöltésével lehet:

  • magyar nyelvű önéletrajz (az ajánlott minta az oldalról letölthető), formátum: .doc, .docx, .pdf
  • a felsőfokú iskolai végzettséget igazoló diploma (BA/BSc, MA/MSc, illetve hagyományos 5 éves egyetemi vagy 3-4 éves főiskolai képzésben szerzett oklevél), formátum: .doc, .docx, .pdf
  • nyelvvizsga-bizonyítvány – a legmagasabb szintű, maximum 3 db (formátum: .doc, .docx, .pdf)

Fontos! Csak a megfelelően feltöltött pályázati anyagot tudjuk elfogadni, hiánypótlásra a pályázat beküldését és véglegesítését, illetve a jelentkezési határidő lejártát követően nincs lehetőség!

A pályázat elbírálásának módja, rendje és az értékelés szempontjai:

  • A beérkezett pályázatuk alapján formai szűrésen megfelelt pályázók egy komplex kiválasztási eljáráson vesznek részt.
  • A kiválasztási eljárás első, írásbeli fordulója az MKÖ Programmal kapcsolatos tájékozottságot mérő feladatsor kitöltését és írásbeli szövegalkotási feladat megoldását foglalja magában, melynek időpontjai folyamatosan kerülnek meghirdetésre a pályázatok formai szűrését követően.
  • Az írásbeli forduló kiértékelését követően a legjobb eredményt elérők, a jelentkezők 20%-a, de maximum 100 fő kerül behívásra a második, szóbeli fordulóra, amely strukturált interjúból, motivációs beszélgetésből, valamint idegen nyelvű elbeszélgetésből áll, mely a jelentkező által választott angol vagy német vagy francia nyelven zajlik.
  • A szóbeli fordulón történő megfeleléshez a jelentkező által választott idegen nyelven történő elbeszélgetésen a Közös Európai Nyelvi Referenciakeret B2 szintjének elérése szükséges.
  • A Miniszterelnökség szükség esetén harmadik fordulós meghallgatást tarthat.
  • Az eredmények összesítését követően a Program Irányító Bizottság javaslatot tesz a nyertes pályázók személyére, melynek alapján a közigazgatási minőségpolitikáért és személyzetpolitikáért felelős miniszter dönt az ösztöndíjak odaítéléséről.

A Program megvalósításának fedezete a Miniszterelnökség 2018. évi költségvetésében rendelkezésre áll 108 106 000 Ft-ig. A pályázat alapján felvehető ösztöndíjasok száma: 40 fő. A pályázat elbírálásának végső határideje: 2018. február 15.

Kapcsolat és további információ: Közigazgatási Ösztöndíjprogramok és Kormányhivatali Képzési Osztály. Kapcsolattartás az osztondijprogram.kormany.hu honlap „Kapcsolat” menüpontja segítségével.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!