Ekler Luca tavaly nyár óta 53 naponta nyer érmet!
2024. szeptember 10.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Nyolc érmet szerzett tavaly július óta Ekler Luca, a TFSE kiváló paraatlétája világbajnokságon és paralimpián.

Párizstól Párizsig – erről az időszakról az unokáinak is mesélhet majd Ekler Luca, a magyar paraatlétika világklasszisa, a TF inkluzív sportoktató szakirányú képzésének szakfelelőse. Ki ne tudná, hogy a napokban véget ért párizsi paralimpián megvédte tokiói elsőségét távolugrásban, míg 400 méteres síkfutásban ezüstérmet szerzett, 100 méteren pedig ötödikként ért célba. A TFSE 25 éves csillaga tavaly nyár óta valósággal halmozza a kimagasló eredményeket: tavaly ugyancsak Párizs adott otthont a paraatlétikai világbajnokságnak, ott távolugrásban, 200 méteren és 400 méteren arany-, 100 méteren ezüstérmes lett. Az idei kobei vb-n pedig távolugrásban és 100 méteren lett első. Egy éve a párizsi világbajnokságon július 13-án nyerte meg a távolugrást, az idei paralimpián szeptember 7-én lett ezüstérmes 400 méteren – egészen döbbenetes, hogy a vizsgált időszakban átlagban 53 naponta nyert érmet!

„Hűha, ez azért elég jól hangzik – reagált statisztikánkra keddi megkeresésünk alkalmával Ekler Luca. – Noha a 2021-es tokiói paralimpia is csodálatos élmény volt, az elmúlt alig több mint másfél év sportszakmailag mindent visz a világbajnoki és paralimpiai érmekkel, az Év fogyatékos sportolója-díjjal, a Laureus-díjra jelöléssel, tényleg fantasztikus időszak.”

Világklasszis sportolónk bevallottan maximalista, úgyhogy rákérdeztünk: kacérkodik-e a gondolattal, hogy futószámban is nyerjen paralimpiát.

„Nehéz lenne azt mondani erre, hogy nem, de nekem egyértelműen a távolugrás a kedvenc és a legerősebb számom, ott is van tennivalóm. Jelesül hat méter fölé kerülni. Egyéni legjobbam 598 centiméter, ezt két éve, épek között versenyezve értem el, nem számít bele a hivatalos paralimpiai eredménysorba. Nagyon sok munkát fektetek a hat méter elérésébe. Márpedig, ha extra terhet vállalva mennék neki a futószámoknak, az ennek a munkának a rovására menne. Mindamellett természetesen kíváncsi vagyok rá, meddig tudom feszegetni a határaimat 100, 400, sőt a paralimpiai programban az idén nem szereplő 200 méteres síkfutásban is, amelyben én tartom a világcsúcsot. Az élet minden területén lehet még jobbra törekedni, így az edzéseken, a táplálkozásban vagy éppen a szervezésben is. Én is így teszek, mert ezen a szinten már nagyon nehéz egy-két tizeddel vagy centiméterrel jobbat elérni. Hajtanak előre a céljaim, nagyon szeretem az atlétikát, a versenyzést.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!