Élete legjobb olimpiai szereplését tudhatja háta mögött a hétpróbázó Krizsán Xénia
2024. augusztus 15.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Júniusban még államvizsgázott, augusztusban már az olimpián állt helyt Krizsán Xénia, aki hetedik helyen végzett a női hétpróbázók versenyén a párizsi olimpián, s ezzel élete legjobb ötkarikás szereplését érte el.

A villányi borvidéken barátai és családja társaságában piheni ki a párizsi olimpia fáradalmait a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen (TF) alap- és mesterképzést végzett szakedzője, friss diplomása, a hétpróbázó Krizsán Xénia, aki élete legjobb olimpiai szereplését tudhatja maga mögött.

Mostanában egyre több felől lehetett hallani, hogy Xénia hetedik helyezése szép lezárása lehet ez egy csodás sportkarriernek, ám az érintettnek erről teljesen más a véleménye.

„Nem tudom, honnan szedik az emberek, hogy befejezem. Szó sincs róla, hogy a párizsi volt az utolsó fellépésem – mondja kissé csodálkozva. – Sőt szeretném folytatni a versenyzést. Tegnap voltam MRI-vizsgálaton, amely után kiderül, nekivághatok-e a fedett pályás szezonnak. Ezúttal – kivételesen – világ- és Európa-bajnokságot is rendeznek fedett pályán, míg jövő nyáron szabadtéri világbajnokság lesz Tokióban, amelyen szeretném felülmúlni a három évvel ezelőtti tokiói olimpiai teljesítményemet.”

Élete legjobb olimpiai szereplését tudhatja háta mögött a hétpróbázó Krizsán Xénia

Párizsi hetedik helyezésével kapcsolatban a tőle megszokott tisztánlátással és szerénységgel nyilatkozott.

„A tokiói olimpián fájós bokával versenyeztem, így jóformán edzeni sem tudtam a magasugrásra, leginkább ezért nem tudtam jó eredményt elérni (Xénia Tokióban a 13. helyet szerezte meg – a szerk.). Párizsban már jóval tapasztaltabba voltam, s bár itt sem sikerült túl magas pontszámot elérnem, némi szerencsével sikerült elcsípnem a hetedik helyet. A holland lány visszalépett a távolugrás után, illetve azt se felejtsük el, hogy hármas holtverseny alakult ki a hetedik helyen.” 

A TF-en szerzett mesterdiplomával a zsebében a távoli jövőre is gondol, talán ezért is jelezte, vélhetően jelen lesz szeptember 2-án, a TF 100. tanévnyitóján.

„Ez a legmagasabb szintű szakedzői diploma, amelyet itthon meg lehet szerezni. Mivel az atlétika mindig is a szívem csücske volt, valószínűleg ebben a sportágban fogok dolgozni. Szeretnék segíteni a hazai atlétaedzőknek, az az igazság, hogy nem vagyunk túl sokan.”  

PÁRIZS 2024
NŐK. HÉTPRÓBA
Olimpiai bajnok: Nafissatou Thiam (Belgium) 6880 pont    
2. Katarina Johnson-Thompson (Nagy-Britannia) 6844    
3. Noor Vidts (Belgium) 6707    
4. Annik Kälin (Svájc) 6639    
5. Anna Hall (Egyesült Államok) 6615    
6. Sofie Dokter (Hollandia) 6452    
7. Krizsán Xénia (Magyarország) 6386
    Martha Araujo (Kolumbia) 6386    
    Emma Oosterwegel (Hollandia) 6386

Fotó: Christian Petersen / Getty Images Hungary

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!