Mindent az olimpiára tett fel Guzi Blanka, a TF hallgatója
2024. augusztus 15.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Nagyszerű hajrával, mindent beleadva negyedik helyezést ért el a női öttusázók versenyében a párizsi olimpián Guzi Blanka, a sport és rekreáció szak negyedéves hallgatója.

Magyarok százezreinek tekintete tapadt a tévéképernyőre augusztus 11-én, vasárnap a női öttusázók utolsó versenynapján a párizsi olimpián.

A futás-lövészet kombinált szám ugyanis rendkívül kiélezett versenyt és hajrát hozott, amelynek végén Gulyás Michelle a dobogó legfelső fokára állhatott fel, míg Guzi Blanka, egyetemünk sport és rekreáció szakának negyedéves hallgatója a negyedik helyet szerezte meg úgy, hogy mindössze hét másodperccel maradt le a dobogóról.

„A verseny után sokan kérdezték tőlem, előzetesen aláírtam volna-e a negyedik helyet, mire én az mondta, nem – emlékszik vissza Blanka, aki jelenleg jól megérdemelt, négyhetes szabadságát tölti. – Azért nem, mert nagyon bíztam benne, hogy érmet tudok szerezni. Ha azonban onnan nézzük a dolgot, hogy gyermekkori álmom volt az olimpiai szereplés, elégedett lehetek. Ennek ellenére »éhes maradtam« egy éremre, és bízom benne, hogy megadatik nekem, hogy medállal a nyakamba térjek haza valamelyik olimpiáról.”

Mindent az olimpiára tett fel Guzi Blanka a TF hallgatója 1

Blanka egyéniben nyert már Eb- és vb-ezüstérmet, csapatban pedig Eb- és vb-aranyérmet, így nincs abban semmi különös, hogy ötkarikás éremmel szeretné gyarapítani gyűjteményét.

„Sokat kell még fejlődnöm, hogy négy év múlva érmet szerezzek, netán csúcsra érjek a Los Angeles-i játékokon. Leginkább a vívásomon kell javítanom, illetve azon, hogy a versenyeken is ki tudjam hozni magamból a megszerzett szakmai és technikai tudást. Abban is bízom, hogy a lovaglás helyére betett akadályversenyen is helyt tudok majd állni. Vívásban és futás-lövészet kombinált számban szerencsére a világ legjobbjai közé tartozom, ám ezekben is tudok még fejlődni.”

Blanka sportszerűen elismeri, az újdonsült olimpiai bajnok Gulyás Michelle jobb versenyzőtípus nála, ezért mentálisan is van még tanulnivalója.

„Néha nehezen tudom féken tartani az érzelmeimet, mindenféleképpen előnyös, ha a jó és a rossz dolgokat is a helyén tudjuk kezelni. Mindkét sportpszichológusom állítja, rengeteget fejlődtem fejben az elmúlt egy év során. Sokat biztatnak, és mondják, hogy már látják a munka eredményét, és hogy higgyem el magamról, ott a helyem a legjobbak között.”

Blanka mindig is szeretett tanulni, és célja, hogy a sport mellett legyen egy másik, nem feltétlenül a sporthoz köthető láb is, amelyen meg tud állni.  

„Bármi is lesz, a sportban szeretnék majd elhelyezkedni, mert olyan kapcsolatrendszert alakítottam ki, amely erre predesztinál. Megtetszett a TF sport és rekreáció képzése, ezért is jelentkeztem ide. Amikor elkezdtem a felkészülést az olimpiára, kissé háttérbe szorultak a tanulmányaim, mert mindent az ötkarikás játékokra tettem fel. Hamarosan visszatérek az iskolához, és befejezem a megkezdett szakdolgozatomat. Nagyjából sejtem, hol szeretnék majd elhelyezkedni a diplomámmal, ám ez még a jövő zenéje, mert a következő években az élsportra összpontosítok, és megcélzom a következő olimpiát.”

Los Angelesben pedig – Gulyás Michelle-hez hasonlóan – Blanka is felérhet a csúcsra.

PÁRIZS 2024
ÖTTUSA
NŐI DÖNTŐ

1. Gulyás Michelle (Magyarország) 1461 – világcsúcs
2. Elodie Clouvel (Franciaország) 1452
3. Szong Szung Min (Dél-korea) 1441
4. Guzi Blanka (Magyarország) 1433

Fotó: Dömötör Csaba, M4Sport

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!