Pupp Noémi: kajakos olimpiai érmek után mákos guba
2024. augusztus 14.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Két érmet is szerzett a párizsi olimpián a kajakozó Pupp Noémi, a TF BA edző szakos hallgatója.

Micsoda év ez! A kajakozó Pupp Noémi párosban és négyesben is aranyérmes lett a szegedi Európa-bajnokságon, a párizsi olimpián pedig bronzérmet szerzett ugyanebben a két számban, és mindkét döntőben szédületesen versenyzett.

„A négyesben Csipes Tamarával, Gazsó Dorkával és Fojt Sárával, párosban pedig Sárával voltam egy hajóban, nyugodtan kijelenthetem, mindkét számban kimagaslóan teljesítettünk – mondta boldogan a 26 esztendős kajakozó, aki BA edző szakra jár a TF-en. – A legkevésbé sem volt rajtunk nyomás, mert az előfutamokban éreztük magunkban az erőt, jó pályákat mentünk, tudtuk, hogy ha kihozzuk magunkból a maximumot, annak meglesz az eredménye. Sárinak azt mondtam a kettesversenyek előtt, hogy a legfontosabb futam az elődöntő lesz, mert ha bejutunk a fináléba, ott bármi lehet, jöhet az örömkajakozás!”

Lett is belőle egy csodálatos bronzérem, jóllehet a célba érkezéskor még nem lehetett pontosan tudni, hányadikok lesznek. Az biztos volt, hogy a Csipes, Gazsó kettős ezüstöt nyert, a harmadik helyen viszont egyszerre haladt át a célvonalon a német egység, valamint a Pupp Noémi, Fojt Sára duó. Hosszú várakozás után aztán megszületett a hivatalos eredmény: holtverseny a harmadik helyen!

„A célban éreztem, hogy ez bronz lehet, mutattam is Tamaráéknak, hogy szerintem ez két érem – folytatta a rokonszenves kajakos. – Óriási élmény volt a hivatalos végeredmény közlésének pillanata, együtt ünnepeltünk hatan: Tamara, Dorka, a két német lány, Sári és én. A németekkel egészen fiatal korom óta együtt versenyzek, ők is, mi is tudtuk, micsoda eredményt értünk el, nagyon örültünk egymás sikerének.”

A múlt hét végén befejeződött párizsi olimpiát követően sok helyen olvashattuk, hogy 1976 óta először maradt aranyérem nélkül a magyar olimpiai kajak-kenu csapat – ezzel kapcsolatban markáns véleménye van Pupp Noéminak.

Pupp Noémi kajakos olimpiai érmek után mákos guba 1

„A szakmai vezetés biztosan fájlalja az aranyérem elmaradását, de akik a fotelból kritizálnak, először is próbálják elvégezni azt a munkát, amit mi beletettünk ebbe a ragyogó szereplésbe. Hét érmet szerzett a kajak-kenu csapatunk, magyar sportágtörténeti csúcsot elérve mindegyik döntőben szerepelt egységünk. Magyarország két számban is adott két dobogóst, holott ezen az olimpián kevesebb versenyszám volt, mint három éve Tokióban – szerintem ezek az igazán fontosak. És akkor még nem beszéltem arról, milyen ütemben fejlődik a sportágunk, egyre nagyobb a konkurencia.”

A Pupp család számára különösen emlékezetes volt a párizsi olimpia, hiszen Noémi nővére, Réka ötödik lett a cselgáncsozóknál, vagyis pontszerző helyen zárt. Ő még a játékok első hetében versenyzett, Noémi bevallása szerint kicsit csalódott is volt, de megvárta testvére szereplését, a szülőkkel együtt a lelátón szurkolt a kajakversenyeken.

„A nagy családi ünneplésre sajnos még nem került sor, mert a szüleink a hétköznapokba visszatérve dolgoznak, Réka pedig elfogadta egy napközis tábor meghívását, gyerekeknek tart előadásokat, élménybeszámolókat. De amint lehet, sort kerítünk az összejövetelre. Nekem nem is kell külön menüt készíteni, mert mindenki tudja, hogy a mákos guba a nagy kedvencem, természetesen nem maradhatott el most, az olimpiai versenyeket követően sem.”

Ami pedig a tanulmányait illeti, nos, az előző félévben passzív volt, a következőben viszont aktív lesz.

„A versenyszezon egybeesik a vizsgaidőszakkal, Európa-bajnokságra és Párizsra kellett készülnöm. Szenzációsan alakult az olimpia, itt az idő, hogy összekapjam magam a TF-en, mert mire elérkezik a következő nagy dobás pillanata, szeretném, hogy kézzelfogható eredménye legyen a tanulmányaimnak is.”

Biztosak vagyunk benne, hogy így lesz!

Fotó: MKKSZ 

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!