Élete első olimpiáján remekül helytállt Mészáros Krisztofer
2024. augusztus 14.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A párizsi játékokon elért kilencedik helyével Csollány Szilveszter magasságába emelkedett a TF BA edző szakának másodéves hallgatója, Mészáros Krisztofer, aki már a Los Angeles-i olimpia felé tekinget.

Túl van a párizsi olimpiai szereplésen és az azt követő „interjúcunamin” a háromszor egymás után – 2021, 2022, 2023 – az Év tornászának választott Mészáros Krisztofer, aki harmadik évét kezdi meg a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem BA edző szakán.

Most már a kikapcsolódásé és a nyaralásé a főszerep. Van is mit kipihennie Krisztofernek, hiszen a Győri AC tornásza – óriási küzdelemben, nehéz szezon után – a párizsi ötkarikás játékokon magyar szempontból sporttörténelmi kilencedik helyezést ért el a férfi tornászok egyéni összetett versenyében, hiszen az ott elért 83.899-es pontszámával megismételte Csollány Szilveszter 1992-es barcelonai olimpián szerzett helyezését.

Jóllehet elmúlt az olimpia okozta adrenalinfröccs, amely számos sportolónál hoz visszaesést és kiüresedésérzést, Krisztofer gondosan ügyel arra, hogy mentálisan kiegyensúlyozott maradjon.

„A sportpszichológusom szokta mondani, hogy a sikert ugyanúgy kell kezelni, mint a kudarcot. Számos sportoló akár depresszióssá is válhat egy-egy nagyobb siker után, de én ezt egyáltalán nem érzékeltem. Kint volt velem a családom és a barátaim, velük is találkoztam mostanában, szóval remekül érzem magam.”

Élete első olimpiáján remekül helytállt Mészáros Krisztofer 1

A talajon Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes tornász augusztus 26-ig pihen, majd elkezdi a felkészülést nemcsak a tornateremben, hanem az iskolapadban is: immáron harmadéves hallgató a BA edző szakon.

„Nagyon kellemesek a tapasztalataim az edzőképzéssel kapcsolatban. Rendkívül segítőkészek a tanáraim és az egyetem vezetői. Csak bátortani tudom a hazai élsportolókat, hogy jelentkezzenek a TF-re, mert remekül össze lehet hangolni a sportolást és a tanulást. Nem biztos, hogy sportpályafutásom befejezetével tréner leszek, az edzői után ugyanis szeretnék elvégezni egy másik szakot is.”

Krisztofer a 2028-as Los Angeles-i olimpián már a dobogóra szeretne állni, ám ehhez sok mindennek kell teljesülnie.

„Ugyanúgy kell folytatnom az edzésmunkát, ahogyan eddig, és továbbra is szükségem lesz arra a támogatásra, amelyet a szövetségtől, klubomtól, a dietetikusomtól, a gyógytornászomtól, a masszőrömtől és a sportpszichológusomtól kaptam és kapok. Ezenkívül fontos, hogy egészséges maradjak, továbbá, hogy erősebb gyakorlatokat mutassak be, illetve, hogy a világ- és Európa-bajnokságokon érmet szerezzek, ami által a pontozóbírók majd jobban megismerik a nevemet.”

Még az is megeshet, hogy négy év múlva érmesként, egy másik szak hallgatójaként beszélgethetünk vele.

PÁRIZSI OLIMPIA, 2024
TORNA

FÉRFI EGYÉNI ÖSSZETETT, DÖNTŐ 
1. Oka Sinnoszuke (Japán) 86.832
2. Zsang Boeng (Kína) 86.599
3. Csiao Ruoteng (Kína) 86.364
...9. Mészáros Krisztofer (Magyarország) 83.899

Fotó: MTI/Varga György

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!