A TF-es Tóth Krisztián a világ legeredményesebb cselgáncsozója
2024. február 27.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A világ aktív férfi cselgáncsozói közül a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen tanuló dzsúdós szerezte eddig a legtöbb érmet a nemzetközi szövetség (IJF) versenyein.

Olimpiai bronz-, világbajnoki ezüst- és bronzérmes cselgáncsozónk, Tóth Krisztián nemrég interjút adott az M4 Sportnak. Az ötkarikás kvalifikációs és a világranglistán is előkelő helyen álló versenyző – aki jóformán már szinte biztos résztvevője a nyári párizsi játékoknak – bizakodóan nyilatkozott az előtte álló időszakkal kapcsolatban. 

„Mentálisan semmi problémám sincs, várom az olimpiát, előkelő helyen vagyok a világranglistán is, úgyhogy nem szeretem ezt mondogatni, de 99,9 százalék, hogy kint vagyok Párizsban. Az érem mindig jól esik az embernek, annak tükrében is, hogy kicsit szomorkás vagyok amiatt, hogy elvesztettem a döntőt a februári bakui Grand Slam-viadalon. Nem vagyok csúcsformában, elég hektikusan mozgok mostanában. Hol beteg vagyok, hol nem, ez most eléggé hullámzó, úgyhogy bízunk benne, hogy mire megjön a nyár, egészséges leszek. Összességében szerintem jó eredmény, annak függvényében is, hogy nehézkesen indult a nap” – fejtette ki a 29 éves cselgáncsozó, aki ezzel 33. érmét szerezte meg a nemzetközi szövetség (IJF) versenyein.

A február 16. és 18. között megrendezett bakui tornán begyűjtött pontjaival vezeti az olimpiai rangsort, a világranglistán pedig második. Kiemelte azt is, hogy az aktív férfi cselgáncsozókat tekintve ezzel neki van a legtöbb érme az IJF versenyein, ami azt is jelenti egyben, hogy jelenleg ő a világ legeredményesebb dzsúdósa.

Krisztián kitért a jövőre is. Célja, hogy májusban Abu Dzabiban világbajnoki címet nyerjen, valamint, hogy első magyar dzsúdósként két olimpiai érmet szerezzen. Úgy látja, 90 százalékos formában kell kimennie a májusi világbajnokságra, amelyet a résztvevők száma miatt „óriás olimpiának” nevezett. Utána pedig jöhet a csúcsforma, immáron a párizsi olimpián.

Fotó: (MTI/Czeglédi Zsolt)

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!