TF-eseket is díjaztak az Év sportolója gálán
2024. január 10.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Ekler Luca, Kiss Péter Pál és Schmitt Pál is díjat vehetett át az Operaházban hétfő este megrendezett Év sportolója gálán.

Hétfő este a budapesti Operaházban rendezték meg a 66. Év sportolója gálát, amelyen számos kategóriában hirdettek győztest. A versenyben maradt jelöltek közül 471 magyar sportújságíró szavazatai alapján dőlt el a nyertesek kiléte, és büszkén újságoljuk, hogy a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem képviselői is szerepeltek a díjazottak között.

A fogyatékkal élő női sportolóknál a tavaly 200 és 400 méteres síkfutásban, valamint távolugrásban világbajnoki aranyérmes Ekler Luca paraatléta, a TFSE sportolója és edzője lett az első, aki két diplomát szerzett már a TF-en, s jelenleg adjunktusként az inkluzív sportoktató szakirányú képzés szakfelelőse intézményünkben.

A fogyatékkal élő férfi sportolóknál Kiss Péter Pál világ- és Európa-bajnok parakajakost, a TF rekreációs szakos hallgatóját látták a legjobbnak a szakírók, ő sorozatban negyedszer nyerte meg ezt a kategóriát.

Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző, korábbi köztársasági és MOB-elnök pedig a Magyar Sportújságírók Szövetségének Életműdíját vehette át Novák Katalin köztársasági elnöktől. A korábbi klasszis sportoló a szabadon választható Sport és környezetvédelem tantárgyat tanítja a TF-en az alap- és mesterszakon.

TF eseket is díjaztak az Év sportolója gálán 1

Kategóriájában Ekler Luca másodszor lett az év legjobb sportolója, előzőleg 2019-ben diadalmaskodott.

„Így kimondva jó régen történt – mondta megkeresésünkre a világklasszis magyar sportoló, akit novemberben a TF-en megrendezett gálán a Magyar Atlétikai Szövetség az év legjobb paraatlétájának választott.  – Hogy miben és mennyit változtam azóta? Számomra 2018-tól datálódik az élsportolói élet, az első két év saját magam megismerésével telt el. Tudatosabb lettem, sokkal jobban figyelek magamra, egyúttal arra, hogy a sport mindig prioritás legyen. Minden téren képeztem magam, profibb szintre tudtam emelni a felkészülést, a versenyzést.”

TF eseket is díjaztak az Év sportolója gálán 2

S ha már felkészülés. Idén augusztus 28. és szeptember 8. között Párizsban rendezik a paralimpiát, Ekler Luca már javában készül rá. Mint mondta, a téli alapozó időszaknak lassan vége, következik a február végéig tartó fedett pályás szezon, majd az átmeneti időszak és egy rövidebb felkészülés után májustól szabadtéren versenyez, többek között májusban a korábbról elhalasztott, Japánban rendezendő világbajnokságon. A munkában továbbra is Szalma László, a TF Atlétika Tanszékének egyetemi docense, a távolugrás magyar csúcstartója segíti, akinek irányításával immár a második paralimpiájára készül. Reményeink szerint onnan is hoz majd haza érmeket…

„Szombathelyen nőttem fel, odahaza van egy kis vitrinünk a vízilabdázó testvéreimmel, abban gyűjtjük a különböző elismeréseinket – árulta el kérdésünkre Ekler Luca. – Az okleveleket, képeket édesapánk szokta rendezgetni egy külön kis házban, az Év sportolója-díj pedig rögtön a bejárati ajtóval szemben van, aki ott belép, máris megpillanthatja.”

Szívből kívánjuk neki, hogy legyen ott majd kettőnél is több!

Fotó: Nemzeti Sport

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!