EEB-ezüstérmes a TF csapata – interjú Nagy Zsuzsanna csapatkapitánnyal
2023. július 19.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Podgoricában megrendezett Európai Egyetemek Kézilabda-bajnokságán második helyezést ért el a TF női együttese. Többek között erről beszélgettünk a visszavonult csapatkapitánnyal, Nagy Zsuzsannával.

Egészen a döntőig menetelt a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem női kézilabdacsapata a július 8.és 14. között Podgoricában megrendezett Európai Egyetemek Bajnokságán, amelyen végül a 2. helyen végzett.

Mivel a csapat tagjainak nemigen volt idejük összeszokni, sem az egyetem, sem pedig a csapatvezetőség nem támasztott velük szemben semmilyen elvárást. Mindent elárul, hogy a TF a sorsoláskor a leggyengébb, C kalapba került, így aztán teher nélkül vágott neki a montenegrói kalandnak.

„Rendkívül sűrű volt a hetünk – kezdi mesélni a csapatkapitány, Nagy Zsuzsanna. – A sorsolás úgy hozta, hogy az első három nap nem kellett pályára lépnünk, ezért lassabban telt az idő, de sikerült ezt is a hasznunkra fordítanunk. Végre együtt tudtunk edzeni, és volt időnk felmérni az ellenfeleinket. Hétfőtől viszont kezdődött a pörgés, minden nap egy újabb meccs.”

Méghozzá nem is akármilyenek!

EEB ezüstérmes a TF csapata interjú Nagy Zsuzsanna csapatkapitánnyal

„Jóformán a nulláról építkezve értük el ezt a szép eredményt, hiszen sosem szerepeltünk még az Európai Egyetemek Bajnokságán, sőt mi több, sosem játszottunk együtt azelőtt. A norvégokkal és portugálokkal kerültünk egy csoportba, nem tudtuk mire számítsunk. Ennek ellenére már a csoportmeccsek során vérszemet kaptunk, és úgy éreztük, meg sem állunk az aranyéremig. A franciák elleni negyeddöntő is simán alakult, majd következett a jóval nehezebb, Zágráb Egyetem elleni elődöntő. Ekkora már kiismertek bennünket az ellenfelek, ráadásul a sorozatterhelés miatt a csapat is egyre fáradt. A horvátok például nem is alkalmaztak ellenünk nyitott védekezést, ami meglehetősen megnehezítette a dolgunkat, hiszen a legnagyobb erősségünk az egy-egy elleni játék volt. A román Ovidius Egyetem elleni aranycsatában 45-50 percig álltuk a sarat, végül a pontatlanságon ment el a mérkőzés. Ettől függetlenül mérhetetlenül büszke vagyok a lányokra, hogy az utolsó pillanatig küzdöttek, és nem adták fel. Véleményem szerint meglepően jól debütáltunk csapatként, támadásban a húzásoknál jól éreztük egymást, védekezésben pedig az összeszokatlanság ellenére könnyen kezeltük a váltásokat.”   

A Zágrábi Egyetem ellen 30–24-re megnyert mérkőzésen búcsúzott sportpályafutásától az NB I több csapatában, így a Dunaújvárosban és a Vasasban is megfordult Nagy Zsuzsanna, aki jelenleg a TF MSc sportmenedzser szakának levelezős hallgatója, egyetemünk munkatársa.

„Nagyon hálás vagyok edzőimnek és csapattársaimnak, hogy az utolsó mérkőzésem után nyilvánosan búcsúztattak el – emlékszik vissza a megindító pillanatra a mindössze 24 éves dunaújvárosi születésű játékos. – Igazán megható volt, ahogyan ilyen különlegessé tették a számomra ezt a fontos pillanatot. Sajnos már kétszer is megműtötték a térdemet, főképp ezért döntöttem úgy, hogy visszavonulok.”

Zsuzsanna szerint az EEB színvonala az NB I/B-ének felel meg, de ezzel nem minősíti akarja a tornát, hiszen a rendezvény célja, hogy összehozza az egyetemistákat Európa különböző szegleteiből, illetve, hogy sportolásra, testmozgásra buzdítsa az egyetemi polgárokat.

Mindenkinek ajánlom, ha van rá lehetősége, egyszer vegyen részt egy hasonló eseményen, mert életre szóló élményt nyújt. Teljesen más közeg, mint a bajnokság vagy egy felkészülési torna. Nekem nem adatott meg, hogy a válogatott színeiben képviseljem hazámat, de a TF színeit büszkén viseltem.”

Mint mondja, nagyon jól érezte magát, és nem kizárt, hogy a jövőben valamilyen szerepben visszatér a rendezvényre. Jövőre itthon tartják az Európai Egyetemi Játékokat, ahol szívesen kipróbálná magát – akár csapatkísérőként is.

A döntőről készült rövid összefoglalót itt tekinthetitek meg.

Fotó: EUSA

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!