Röplabda: TF-en végzett szakember a férfiválogatott élén
2023. május 22.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Komoly megméretéssorozatra készül a magyar férfi röplabda-válogatott, amelynek szövetségi kapitánya a TF-en végzett ifj. Nagy Péter.

Rangos nemzetközi mérkőzésekre készül a magyar férfi röplabda-válogatott az Európa-liga ezüst divíziójában. A csapat felkészítéséért december óta ifjabb Nagy Péter, a sportág hazai csillaga felel, aki 2021-ben végzett a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen. A 39. életévét május 15-én betöltött szakvezető 2007-ben Bajnokok Ligáját nyert a német VfB Friedrichshafennal, s légiósként játszott Olaszországban, Ausztriában és Romániában is. Aktív pályafutása végén, az utolsó két idényeben idehaza a Kaposvárt erősítette. Ekkor fogalmazódott meg benne, hogy az edzői pályát választja.

„Ezen a hétvégén Brassóban készültünk fiatal válogatottunkkal a ránk váró Európa-ligás feladatokra – mondta megkeresésünkre Nagy Péter. – Az európai szinten jelentős erőnek tekinthető román válogatottal pénteken közösen edzettünk, másnap pedig meccset játszottunk, a megbeszéltek szerint négy szettnél nem többet. Nos, négy szoros játszmában kikaptunk 4:0-ra. Május 27-én Érden már az Európa-ligában lépünk pályára Georgia ellen.”

E divízió B-csoportjában a mieink és a grúzok mellett még az osztrákok szerepelnek, míg az A-csoportban Lettország, a Feröer-szigetek és Ciprus. Mindkét hármasból az első és a második jut tovább, majd úgynevezett keresztbejátszással következik az elődöntő, amelynek két győztese vívja a feljutásért rendezendő döntőt.

„Szakedzőin végeztem a TF-en, amivel megszereztem a szükséges képesítést az A-licenchez, de azt megelőzően is folyamatosan tanultam és képeztem magam – tekerte vissza az idő kerekét Nagy Péter. – Az egyetemen tanultak tökéletesen kiegészítették az előzőleg felhalmozott tudásomat, rendkívül hasznos volt. Amikor karrierem utolsó éveiben Kaposváron röplabdáztam, számos fiatal játékossal szerepeltem együtt. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy a légiósként szerzett tapasztalatokat, no meg nagyszerű edzőim tanításait fölhasználva belevágok az edzői szakmába.”

A magyar női röplabda-válogatott az elmúlt években járt Európa-bajnokságon, férfivonalon jelenleg más a helyzet, borzasztó nehéz érvényesülni.

„Brutálisan erős az európai röplabda. A magyar utánpótlás bázisa ráadásul sokkal kisebb, mint az európai élbajnokságoké, van hová fejlődnünk. Jelenlegi felnőtt válogatottunk kifejezetten fiatal, s mindent megteszünk tudása fejlesztése, valamint tapasztalatszerzése érdekében, hogy néhány éven belül komolyan lehessen számolni vele az európai porondon.”

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!