Katedrára készül Ekler Luca, a TF paralimpiai bajnok atlétája
2023. április 18.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Új kihívás előtt áll a TFSE legsikeresebb sportolója, Ekler Luca. A jövőben ugyanis sportkarrierje mellett a TF inkluzív sportoktató szakirányú továbbképzésének szakfelelőseként és oktatóként igyekszik helytállni.

Váratlanul érte a felkérés a TF MSc szakedző mesterképzési szakon végzett Ekler Lucát, hogy vállaljon új szerepet a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen. A nyári paraatlétikai világbajnokságra és a jövő évi paralimpiai játékokra készülő sportolót azzal keresték meg, hogy legyen az egyetem inkluzív sportoktató szakirányú továbbképzésének szakfelelőse. Akárcsak a felkérés, a válasz is villámgyorsan érkezett.

„Rendkívüli megtisztelés, hogy rám gondoltak. Szakmailag jelentős előrelépés számomra – lelkesedett Luca. – Óriási felelősség ilyen feladatot ellátni, főként annak tükrében, hogy korábban még sosem csináltam ehhez hasonlót. Amikor megkérdeztek, vállalom-e, szíven mélyén tudtam, hogy ez olyan kihívás, amelyre régóta vágyom. Bár kértem néhány nap gondolkodási időt, azonnal tudtam, hogy el fogom vállalni, hiszen a parasport a szívügyem.” 

Luca hozzátette, a korábbi szakfelelőst, Trzaskoma-Bicsérdy Gabriellát váltja. Azt is megtudtuk, hogy hiánypótló képzésről van szó, amely csak nálunk, a TF-en található, és amelyből eddig csak egyet indítottak el, 2019-ben. A Magyar Paralimpiai Bizottsággal közösen szervezett kétféléves továbbképzésen – amely idén szeptemberben indul újra – a megváltozott képességűek sportját kitűnően ismerő szakembergárda várja a hallgatókat.

Az első félévben főként elméleti, a másodikban pedig inkább szakmai gyakorlati képzésen vehetnek részt a diákok. Olyanok jelentkezését várják, akik alapképzésben szereztek tanári, egészségfejlesztői, edzői, sportszervezői, esetleg konduktori vagy gyógytornászdiplomát. Bár a kurzus önköltséges, a hallgatók pályázhatnak ösztöndíjra.  

A nyári vb-re és a párizsi parajátékokra készülő Luca – aki adjunktusként dolgozik az Atlétika Tanszéken – azt is elárulta, bátran áll az új kihívás elé, hiszen a korábbi években bőven volt ideje hozzászokni a kettős terheléshez.

„Mindig is jól be tudtam osztani az időmet, nálam a sport és a tanulás jól megfér egymás mellett. Hiszek benne, hogy ha most is megfelelően menedzselem az időmet, meg tudok birkózni a feladattal. Olyan emberekkel dolgozhatok együtt, akik ugyanabból a közegből jönnek, mint én, ráadásul támogatják a törekvéseimet. Ezzel új fejezetet nyitok a civil karrieremben, és nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben itt ragadok az egyetemen.”

Katedrára készül Ekler Luca a TF paralimpiai bajnok atlétája

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!