A müncheni egyetemen szerzett tapasztalatot és tudást a TF-es Szabó Erik
2023. április 18.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Huszonnégy évesen már jelentős szakmai tapasztalattal és tudással van felvértezve Szabó Erik. Jelenleg végzős hallgató a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem humánkineziológia MSc terhelésélettan szakán, előzőleg pedig a rekreációszervező és egészségfejlesztő szakon diplomázott.

És immár külföldi rutinja is van: egy évet (egy-egy téli, illetve nyári szemesztert) ugyanis a Technische Universität München (TUM)  világhírű német egyetemen töltött el a Sport and Exercise Science képzés hallgatójaként, s ott dolgozott sporttudományi munkatársként.

„Erasmus-ösztöndíj keretében jutottam el a müncheni egyetemre, s bár talonban volt a világhírű kölni egyetem is, annyi szépet és jót hallottam a müncheniről, hogy azt választottam. Jól döntöttem, mert az Olympiaparkban található TUM 2021-ben átadott kampusza mind eszközparkjában, mind oktatásában világszínvonalú és modern – mondta el érdeklődésünkre Szabó Erik. – Valójában fél évre pályáztam, de idővel úgy gondoltam, szeretnék maradni még egy szemesztert, annyira megtetszett. Számos érdekes tantárgyat hallgattam a biomechanikától kezdve a terhelésélettanig bezárólag, különösen az utóbbi szakterület ragadott meg. A TF-es tanulmányaim mellett egyébként dolgozom, méghozzá egy teljesítménydiagnosztikai laborban. A jövőben többféle sporttudományi területen szeretném kamatoztatni egyre inkább kiszélesedő tudásomat.”

A müncheni egyetemen angolul és németül tanult, az első héten már angol nyelven kellett prezentálnia, idővel aztán a német nyelv lett a „domináns”, a szakmai gyakorlat is németül zajlott.

„Mivel a német sporttudomány rendkívül fejlett és világszínvonalú, mindenképpen Németországban szerettem volna tapasztalatot szerezni. Az általános iskolában, majd a gimnáziumban is tanultam a nyelvet, Münchenben pedig úgymond előjött a tudás, a második szemeszterre már nagyon jól beszéltem. Emellett az angolom is fejlődött, úgyhogy az elsajátított szaktudás mellett a két nyelvet is kellőképpen gyakorolhattam és fejleszthettem” – tette hozzá Szabó Erik.

A rokonszenves fiatalember egyébként aktív labdarúgó, idehaza a megyei I. osztályban szereplő Dunavarsány csatára, és térdsérülését kiheverve (éppen Németországban műtötték meg) egyre jobb formában futballozik.

Igaz, élete egyik legfontosabb gólját Münchenben „lőtte”.

A müncheni egyetemen szerzett tapasztalatot és tudást a TF es Szabó Erik

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!