Simon Béla: Európában is van rangja a TF-es diplomának
2023. március 13.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A közelmúltban átvette diplomáját a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen Simon Béla, hazánk egyik legjobb evezőse, világ- és Európa-bajnok sportolónk. A 34 esztendős, szolnoki születésű versenyző BA edző szakon végzett, s olyannyira nem szakad el a TF-től, hogy jelentkezett az ősszel újonnan induló képzésre, a sportteljesítmény-elemző szakra.

„A covid tombolása idején számos külföldi online képzésen vettem részt, hát mit mondjak, semmi extrával sem szolgáltak ahhoz képest, amit a TF-en tanultam és sajátítottam el – hangsúlyozta érdeklődésünkre Simon Béla, akinek a győri Széchenyi István Egyetemről is van diplomája, ott rekreáció-szervezés–egészségfejlesztés szakon végzett. – A TF-en szerzett diplomának nem csupán idehaza, hanem európai viszonylatban is van tekintélye, rangja. Az ősszel induló sportteljesítmény-elemző szakra azért jelentkeztem, mert a biomechanika kedvelője vagyok, amelyben sok minden számszerűsíthető a sport kapcsán, s meglátásom szerint kéz a kézben jár a sportstatisztikával. Kíváncsian és érdeklődéssel várom már az őszt!”

A háromszor (2015, 2016, 2017) is Magyarország legjobb evezősének választott sportember kérdésünkre válaszolva elmondta: az általános iskolában kosárlabdázott, majd 11 éves korában vízilabdázó unokatestvérével kezdett el evezni a Tiszai Evezős Egyletben– és azóta is a klubot erősíti.

„Világszerte rendkívül népszerű az evezés, elég csak a Hanley Royal Regattát vagy az Oxford-Cambridge versenyt említenem, valamint azt, hogy az Egyesült Államokban minden komoly egyetemnek van kifejezetten erős nyolcasa. Sokáig a harmadik legnagyobb olimpiai sportág volt a miénk, de az utóbbi időben a programba felvett újak miatt az evezősök kvótaszáma is csökkent. Ami a hazai viszonyokat illeti: akárcsak az ország, az evezés is megszenvedte a szocializmust, de a jelek szerint összeszedte magát a sportág, amely jó eredményekkel öregbítette, illetve öregbíti Magyarország hírnevét. A sportot szeretőknek azért is ajánlom e sportág kipróbálását, mert a teljes testizomzat csaknem kilencven százalékát megmozgatja.”

Simon Béla Európában is van rangja a TF es diplomának 2

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!