Az ergométeres országos bajnoki címet is „behúzta” a TF-es Szabó Márton
2023. február 27.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A hétvégén Győrben rendezték az evezősök 33. ergométeres országos bajnokságát (ob), amelyen hallgatónk, az Európa-bajnoki aranyérmes Szabó Márton első lett a normálsúlyúak 2000 méteres versenyszámában.

Duplázott Szabó Marci, a TF osztatlan testnevelőtanár-képzésének végzős hallgatója, az MTK Budapest evezőse, aki egy hónapon belül két jelentős megméretésen is a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

Először a január végi párizsi evezős ergométeres Európa-bajnokságon nyert aranyérmet a 2000 méteres távon, majd február 25-én, szombaton az országos bajnokságon bizonyította tehetségét. A férfiak normálsúlyú versenyében – szintén 2000 méteren – úgy védte meg bajnoki címét, hogy sikerült megelőznie a riói és tokiói olimpián részt vett Pétervári-Molnár Bendegúzt.

„Az elsődleges célom az volt, hogy megvédjem országos bajnoki címemet, mert mindenki »rám utazott«. A verseny előtt azt hittem, szorosabb lesz a küzdelem Pétervári-Molnár Bendegúzzal. Az első ezer méterig az is volt, utána azonban sikerült elléptem tőle, és növelni tudtam előnyömet vele szemben. A másik célom az volt, hogy megdöntsem az országos rekordot, de utóbbi még várat magára” – emlékezett vissza Marci. 

Teljesítménye önmagáért beszél, hiszen az ob-n elért 5:50.90 perces időeredménye egy tizedel jobb, mint amennyivel a párizsi Eb-n első lett, ráadásul nem sokkal maradt el dr. Haller Ákos 2004-ben felállított 5:49:20-as országos csúcsától. Mint elárulta, a felnőttmezőnyben már minden tizedmásodperc számít, és egy tized javulás mögött egy hónapnyi munka áll.  

Nem ez az első idény az evezős pályafutásában, hogy ilyen jól sikerült neki az évkezdet. Így volt ez 2020-ban, amikor az év evezősének választották, továbbá 2019-ben, amikor ergométeres evezésben felállította az U23-as országos csúcsot.

Marcira idén több kihívás is vár mind civil, mind pedig sportkarrierjében. 

„Három világkupaversenyen is részt veszek, mindegyiken szeretnék a legjobb tizenkettő között végezni. Az Európa-bajnokságon a top tíz a célom, míg a szeptember eleji olimpiai kvalifikációs világbajnokságon egyelőre nem látok túl sok esélyt. A jövő tavaszi pótkvalifikációs viadalon azonban már jóval nagyobb reményekkel ülök hajóba. Egyelőre nem tudom, miképp alakul a civil pályafutásom. Hamarosan diplomát szerzek, és ha a tanári pályát választom, gimnáziumban szeretnék gyógytestnevelést tanítani.”

33. ergométeres országos bajnokság, Győr, férfiak
Normálsúlyú (10 induló):
 
1. Szabó Márton (MTK Budapest) 5:50.90 perc
2. Pétervári-Molnár Bendegúz (Budapest Evezős Egyesület) 5:58.10 perc
3. Ács Kristóf (Váci Városi Evezős Club) 6:01.70 perc

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!