Az Év férfi szörfösének választották a TF hallgatóját, Sánta Bencét
2022. november 16.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Az év legjobb férfi szörfösének járó elismerést vehette át a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem vitorlásedzői alapképzésre járó Sánta Bence.

Az Év férfi szörfösének választották a TF hallgatóját Sánta Bencét

„Őszintén szólva, meglepett, hogy a hazai szövetség engem választott az Év férfi szörfösének – árulta el Bence, aki a TF-en szerzett mesterdiplomát a sportmenedzser szakon. – Ebben az évben több magyar férfisiker is született, főként a juniorok értek el top tízes helyezéseket a világbajnokságon. Bár a tavaszi raceboard-világbajnokságon szerzett nyolcadik helyezésem, illetve a két magyar bajnoki elsőségem is szép teljesítmény, mégsem gondoltam volna, hogy én kapom a díjat. Talán azért esett rám a választás, mert a felnőttek eredményeit kicsit előbbre sorolják, mint a fiatalabbakét. Ezen kívül több hajóosztályban is maradandót alkottam, ami csak nekem sikerült.”  

Jóllehet Bence rendkívül örül a vb-nyolcadik helyezésének, számára az a legfontosabb, hogy sikerült megnyernie a magyar bajnokságot az olimpiai hajóosztályban, méghozzá nagy előnnyel.

Ha már szóba került a párizsi olimpia, elmondta, a 2024-es év utolsó két kvalifikációs versenyen dől majd el, hogy ott lehet-e a két év múlva esedékes nyári játékokon, ezért azokra kell összpontosítania. Nem lesz könnyű dolga, hiszen a tokiói olimpiai kvalifikációs rendszerhez képest ezúttal 13-mal kevesebb férfi kvótát oszt ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.  

A megfelelő felkészülés miatt egy évben több mint 100 napot van külföldön. Jórészt a spanyolországi Cádizban tölti idejét, ahol télen is kiválóak a körülmények.

Az Év férfi szörfösének választották a TF hallgatóját, Sánta Bencét_2

„Meg kell találnom az egyensúlyt az itthoni és a külföldi életem között. Általában két-három hetet töltök Magyarországon kívül, ám néha előfordul, hogy akár egy hónapot is, ami igencsak megterhelő, hiszen közben a TF-re is járok. Szerencsére nyáron itthon is tudok készülni a Balatonon. Többek között azért is választottam a levelező szakot, mert így könnyebb összeegyeztetnem a sportot és a tanulást.”

Bence már javában készül a következő évre: jelenleg a hazai szárazföldi edzéseken van a nagyobb súly, ám a jövő év első felében már újra külföldön szállhat vízre, pontosabban szörfdeszkára.

Ami pedig a sportág hazai jövőjét illeti, a TF hallgatója derűlátó, szerinte óriási lehetőség előtt áll a magyar szörfsport.

„Rendkívüli dolog, hogy idén Magyarország rendezte a világbajnokságot, amire 1980 óta nem volt példa, 2017-ben pedig a raceboard Európa-bajnokságnak voltunk a házigazdái. Sőt tervezzük, hogy a jövőben több jelentős nemzetközi eseményt is hozunk ide. A magyar juniorok kifejezetten reménykeltően szerepeltek az idei nemzetközi viadalokon, az IQFoil junior-világbajnokságon magyar arany is született, ami egyértelműen annak köszönhető, hogy itthon egyre színvonalasabb szakmai munka folyik, és a magyar szörfklubok is látványosan fejlődnek.”   

Fotó: Magyar Szörf Szövetség, Somai Valér

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!