Evezés: vb-ezüstérmet nyert a TF-en tanuló Furkó Kálmán
2022. október 5.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Hazánk egyik legjobb evezőse, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem osztatlan tanárképzésén hatodéves Furkó Kálmán ezüstérmet nyert a közelmúltban megrendezett racicei világbajnokságon könnyűsúlyú kettesben Szabó Bencével.

Evezés: vb-ezüstérmet nyert a TF-en tanuló Furkó Kálmán

A vb hatodik versenynapján a magyar hajó az A-döntőben a kettes pályára kapott besorolást. A rajt után az amerikaiak és a csehek beragadtak, a másik négy hajó közel együtt haladt. Az olaszok aztán nem sokat taktikáztak, az élre törtek, velük az egyiptomiak próbálták tartani a tempót. Ötszáz méterhez negyedikként érkezett a magyar hajó, ezerhez érve viszont visszacsúszott egy helyet, mert közben felzárkóztak a csehek is. Miközben az olaszok magabiztosan haladtak elöl, mögöttük a cseh és az egyiptomi kettes a második, a magyar és a török pedig a negyedik helyért csatázott. Ötszáz méterrel a cél előtt az Európa-bajnok magyarok már lerázták magukról a törököket, és tízméteres különbséggel szorosan ott eveztek az egyiptomiak mögött. Hamarosan őket is lehagyták, majd nagy hajrával bedarálták a cseheket is, akik az utolsó szakaszon képtelenek voltak visszaverni a végül másodikként célba érő magyarok akcióját.

Furkó Kálmán nagyapja, a 2021. augusztus 3-án, 74 éves korában elhunyt id. Furkó Kálmán a magyar kyokushin karate egyik megalapítója, a Magyar Honvédség nyugállományú ezredese volt, aki a világon negyedikként szerzett 8. mesterfokozatot (dant). TF-es Aranydiplomáját pedig 2021-ben (50 évvel lediplomázását követően) vette át.

Fotó: nso.hu

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!