Nerpel Gergely: „Legendák között pallérozódom”
2022. augusztus 15.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem fiatal cselgáncsozó kiválósága, Nerpel Gergely jelenleg Japánban edzőtáborozik, ahol a világ legjobbjaival is összemérheti tudását. Nem ez az első alkalom, hogy messzire kellett utaznia a felkészülés miatt, de nem panaszkodott, sőt elismeréssel beszélt a helyiek vendégszeretetéről és az edzőtársakról.

Nerpel Gergely: "Legendák között pallérozódom"

Igencsak eseménydús nyara van Gergelynek: Grand Slam-torna Budapesten majd Zágrábban, Európai Egyetemi Játékok Lengyelországban, és most edzőtábor Japánban.

Kifejezetten távol az otthonodtól, Japánban készülsz a 2022-es taskenti cselgáncs-világbajnokságra. Meddig leszel kint, hogy tetszik az edzőtábor, és milyenek a körülmények?
Augusztus 7-én, vasárnap indultunk, és 20-án érkezünk haza. Felkészülésünk helyszíne a Tenri Egyetem, mely nincs messze Oszakától. A hajnali 20 órás repülést követően hétfőn az érkezés után már volt egy lazább edzés, másnap pedig belevágtunk a kőkemény munkába. Rengetegen vagyunk és a termet, ahol dobáljuk egymást, ipari ventillátorokkal és párásítókkal próbálják hűteni. Borzasztóan meleg van, és nagyon magas a páratartalom, az egyik japán el is ájult az első alkalomnál. Naponta kétszer edzünk, reggel három órát és délután kettőt – ebből 40 perc a bemelegítés – ami van, hogy napi 18-21 küzdelmet tartalmaz, állót és földharcot is. Ez egyébként a negyedik alkalom, hogy egy távoli helyszínre kellett utaznom, így hát van viszonyítási alapom. Az első Gumba volt, aztán Tokió, majd Tsukuba és most Tenri.

Egy nap alatt 21×6 perc a küzdőtéren? Hogy bírod? Mi a célod ezzel a táborral, illetve a vb-n?
Valóban nem egyszerű, az első edzésen csak futás volt, de az is elképesztően megterhelő. Fontosnak tartom, hogy itt legyek, mert rengeteget tanulhatok, és az a cél, hogy az Üzbegisztánban sorra kerülő világbajnokságon a lehető legtovább meneteljek, és minél jobb eredményt érjek el.

Hogy érzed magad kint, milyen egy napi rutin?
Nagyon megterhelő ilyen magas páratartalomban és melegben edzeni, de úgy érzem, jó formában vagyok és leszek. Ma pihenő nap volt, és elmentünk egy hagyományos japán fürdőbe. Itt teljesen mások a szokások, ugye szigetországról beszélünk, ahol teljesen más a kultúra, mint amihez mi hozzászoktunk. Picit bosszantó, hogy pontosan emiatt nem kell nyelvet tanulniuk, így jóformán senki sem beszél angolul. Ez néha megnehezíti a rendelést, mondjuk egy étteremben, ahová például nem mehetsz be cipőben vagy papucsban, mert itt más a szokás. De hiába nem beszélnek több más nyelvet, nagyon tisztelettudó és szorgalmas társadalom. Az emberek boldogok, mindenki mindenkinek köszön, és sokat mosolyognak. Mindenben nagyon segítőkészek és kedvesek.

A sportág java most egy helyszínen van. Milyen érzés a világ legjobbjaival készülni?
Nehéz megfogalmazni, mennyire jó érzés élő legendák között pallérozódni. A legkiválóbb edzőpartnerek, akiket csak kívánhatok. Vannak itt világbajnokok, olimpikonok vagy olimpián érmet szerző versenytársak is, de a legkomolyabb név – a helyi sztár – Ono Sohej, aki háromszoros világ és kétszeres olimpiai bajnok. Úgy is fogalmazhatunk, hogy ő olyan kiválóság a sportágunkban, mint amilyen Messi vagy Ronaldo a fociban. A küzdőteremben kirakták a ruháját bekeretezve, és akárkit megkérdezhetsz itt Japánban, mindeki tudja, ki ő. Hatalmas tisztelet övezi, és számomra is megtiszteltetés, hogy együtt edzhetek vele.

Szintén fontos kérdés, hogy miképp tudod összeegyeztetni az egyetemet a világversenyekkel?
Nem tudom. Most az október lesz nagyon húzós, mert szemműtétem is lesz, meg ugye kezdődik a vb. Nappalisként nehezebb, mert sok a katalógusos óra, amelyeken ott kell lennem. Mostantól “K” hetek se lesznek, pedig sokszor jó jött ki, hogy belelógott a versenyek időpontja, így nem hiányoztam. De volt olyan is, hogy nem hagyhattam ki több órát az egyetemen, és emiatt nem mehettem versenyre, ami nagyon mellbe vágott. Az osztatlant végzem már négy éve, és olyan sok munkám és energiám van benne, hogy már nem éri meg váltanom. A versenyek többsége mostanság nyáron van, ami sokat könnyít a dolgon. Akárhogyan is alakul majd az ősz, nagyon oda fogom tenni magam a vb-n!  

forrás: TFSE

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!