Soós István, a TF kutatóprofesszora 3. lett a szenior fallabdázók országos bajnokságán
2022. június 9.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Csaknem száz résztvevőt fölvonultatva az elmúlt hétvégén rendezték meg a Marczibányi téren található City Squash Clubban a szenior fallabdázók országos bajnokságát, és a 60+ korosztályban Dr. Soós István, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Pedagógia és Módszertani Tanszék kutatóprofesszora is elindult.

Soós István, a TF kutatóprofesszora 3. lett a szenior fallabdázók országos bajnokságán

fotó: Magyar Fallabda (Squash) Szövetség

Nos, a vonatkozó magyar ranglistán 4. helyezett, 60 éves sportember a nyolcas táblán a harmadik helyen végzett, a bronzmérkőzését a sírból visszahozva nyerte meg, hiszen ellenfele szett-, illetve 8–0-s előnyben volt.

„Szerettem volna megnyerni a versenyt, ez volt az álmom, de valójában a harmadik hellyel sem vagyok elégedetlen, mert ez az eddigi legjobb eredményem az országos bajnokságon” – mondta érdeklődésünkre Soós István, aki nem csupán fallabdázni tud magas szinten, hiszen űzi az úgynevezett racketlont, amely négy ütős sportág, az asztalitenisz, a tollaslabda, a fallabda és a tenisz kombinációja.

De honnan jött a rajongása a fallabda iránt?

Nos, amikor 1993-ban Angliában járt nyelvtanfolyamon (amelyen az orosz tanárokat képezték át angol tanárokká), a második héten beosztották az oktatókat hospitálni az iskolákban, s ő testnevelő tanárok között végezhette munkáját. Tudták róla, hogy jól teniszezik, jószerével magától jött az ötlet, hogy tegye próbára tudását a fallabdában is.

„Azonnal megtetszett ez a sportág, olyannyira, hogy amikor még a Pécsi Tudományegyetemen tanítottam, a Makártanyán 1999-ben felépített fallabda klubban fölvállaltam a fallabda fakultációt egyetemi hallgatóim számára – árulta el Soós István. – Igyekeztem minél jobban elsajátítani az alapokat, a technikát, mindent, továbbá népszerűsíteni ezt a nagyszerű sportágat. Volt olyan tanítványom az egyetemen, jelesül Balázs Erik, aki később bekerült a top húszba a magyar ranglistán. Valamint Páj Linda felnőtt magyar bajnok első edzője is én voltam (2000-2001-ben), aki két hete, tizenhat évvel bajnoki győzelme után, már férjezett nevén – Szécsi-Páj Linda – ismét elért egy országos második helyet.”

Kétezerkettőben aztán ismét Anglia felé vezetett az útja, a Sunderlandi Egyetemre vették fel oktatói-kutatói pozícióba. Angliában a nottinghami fallabda központban 1-es és 2-es szintű fallabda edzői diplomát is szerzett. Ez utóbbi középfokú edzői végzettségnek felel meg. Három és fél éve, 2019 januárjától a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen dolgozik kutatóprofesszor beosztásban.

A sportág szerelmeseinek figyelmébe ajánljuk, hogy jövő héten kedden a Marczibányi téri City Squash Clubban látványos bemutató-mérkőzést rendeznek: Magyarország legjobb fallabdázója, Farkas Balázs összecsap a világelithez tartozó német Raphael Kandrával.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!