Rektori dicséretben részesült a síelő Kékesi Márton
2022. február 25.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A csütörtökön megtartott szenátusi ülés előtt elismerő oklevelet adott át Dr. habil. Sterbenz Tamás, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora Kékesi Mártonnak, hazánk egyik legeredményesebb síelőjének, aki műlesiklásban és óriás-műlesiklásban is szerepelt a nemrégiben véget ért pekingi téli olimpián (előbbi számban 33., utóbbiban 34. lett).

Rektori dicséretben részesült a síelő Kékesi Márton

A 26 esztendős sportoló 2021 januárjában végzett intézményünkben osztatlan tanári szakon, az elmúlt időszakban a Sportélettani Kutató Központ kutatási asszisztenseként dolgozott, s felvételt nyert a doktori iskolába.

„Rendkívül boldog és büszke vagyok – mondta csütörtök délutáni megkeresésünkkor a rektori dicséret kapcsán Kékesi Márton. – Olyan intézménytől kaptam az elismerést, amely nagyon sokat jelent nekem, itt végeztem, itt dolgozom, méghozzá olyan társaságban, amilyenhez mindig is szerettem volna tartozni.”

A pekingi volt a második téli olimpiája, négy évvel ezelőtt a pjongcsangin is részt vett, s mint elárulta, mindkettőre nehéz volt kijutnia.

„A dél-koreai olimpia előtt aktív nappali hallgató voltam a TE-n, szigorú órarend mellett kellett megoldanom a lehető legjobb, profi szintű felkészülést a versenyekre. Sikerült, mert az egyetem tanárai nagyszerű partnerek voltak, mindenben segítettek. Tavaly pedig úgy készültem az edzőtáborokra, valamint a versenyekre, így a pekingi olimpiára is, hogy közben diplomamunkát írtam, portfoliót készítettem és tanítási gyakorlatokra jártam.”

Az olimpiai helytállást követően is igencsak sűrű időszak következett számára. Három nap pihenés után már utazott is Ausztriába a magyar bajnokságra, amelyen aztán műlesiklásban és összetettben is első lett, s immár 17-szeres magyar bajnoknak vallhatja magát.

Rektori dicséretben részesült a síelő Kékesi Márton

„Hihetetlenül jó és izgalmas versenyek voltak, apróságok döntöttek – folytatta Kékesi Márton, majd a jövőjével kapcsolatban is egyértelműen fogalmazott. – Most szerencsére megint fölfelé ívelő pályán vagyok, kialakult a megfelelő háttér, mindent megteszek az eredményes folytatás érdekében. Az biztos, hogy a következő két évben nagyon odateszem magam, addig mindenképpen csinálom tovább, már csak azért is, mert rengeteg munkát fektettem abba, hogy idáig eljussak, a legkevésbé sem akarom félbehagyni. Két év múlva pedig az eredményeim és a teljesítményem ismeretében eldöntöm, hogyan tovább.”

Reményeink szerint lesz tovább, hiszen 2026-ban következik az újabb téli olimpia, az olaszországi Milánóban és Cortina d'Ampezzóban.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!