Kékesi Márton, a TE hallgatója is ott lesz a pekingi téli olimpián
2022. január 19.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Amint azt több hírportál is megírta, indulási jogot szerzett a február 4-én kezdődő pekingi téli játékokra a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem osztatlan tanári, gyógytestnevelő-egészégfejlesztő tanári szakon végzett hallgatója, az egyetem Sportélettani Kutató Központ megbízott munkatársa, az alpesi síző Kékesi Márton.

Kékesi Márton, a TE hallgatója is ott lesz a pekingi téli olimpián

fotó: Nemzeti Sport / Tumbász Hédi

Csak kevesen tudják, hogy Marcinak – aki műlesiklásban és óriás-műlesiklásban áll majd rajthoz – igencsak meg kellett küzdenie az egyetlen magyar kvótáért.

„A válogató rendkívül szorosan alakult. Kilenc nap alatt összesen nyolc versenyen és tizenhat futamon kellett bebizonyítanom, hogy ott a helyem a pekingi járaton – mondta a 2018-as pjongcsangi téli játékokon szlalomban 30. helyen végzett versenyző. – Rendkívül megterhelő volt, de egyben igazságos is. Örömmel jelentem ki, hogy sokat fejlődött a magyar sísport, nekem, rangidősnek is rendkívül erős ellenfelekkel kellett megküzdenem a részvételért.”

Marci sikerének értékét növeli, hogy súlyos sérülést követően tért vissza a sípályára: 2019-ben elülső keresztszalag-szakadás és meniszkuszsérülés miatt volt kénytelen kihagyni nyolc hónapot. Rehabilitációját az egyetem tudományos rektorhelyettese, dr. Lacza Zsombor segítette.

„Először egy kiállításon találkoztam vele az egyetemen. Beszélgetni kezdtünk, és hamar kiderült, hogy sok a közös bennünk. Megemlítettem neki a térdsérülésemet, és azt is, hogy vissza akarok térni a versenyzéshez. Elmondtam neki, hogy utolsó éves hallgatóként – nem mellesleg – engem is érdekelnek a térdízülettel kapcsolatos kutatások, és ebből szeretném írni a szakdolgozatomat. Így lett a témavezetőm, a rehabilitációmban is rengeteget segített, ráadásul most már én vagyok a kutatási asszisztense is a Sportélettani Kutató Központban.”

Marci nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy nemcsak egyesületét, a DTVK-t, valamint Magyarországot, hanem egyetemünket is képviselheti az olimpián.

„Bár nagy rajtam a nyomás, van némi rutinom, hiszen ez már a második olimpiám lesz. Még szerencse, hogy az ötkarikás játékokon az olimpiai- és világbajnokok vállán is nagy a teher, ami érdekessé és izgalmassá teheti a verseny végkimenetelét. Az utolsó pillanatig ügyesen kell taktikáznom, mert méltó módon szeretném képviselni a hazámat, és a lehető legjobb formámat hozni. Elégedett leszek, ha bejutok az első húsz versenyző közé.” 

Peking után is rengeteg feladat vár Marcira, hiszen jelentkezett a TE Sporttudományok Doktori Iskolájába, továbbá tervei között szerepel egy télisportműszerpark létesítése is, ahol innovatív módszerekkel vizsgálhatja a sérült térd és térdízület, valamint a keresztszalagok állapotát.

Alpesi síben Kékesi Márton és Tóth Zita, míg sífutásban Kónya Ádám és Pónya Sára képviseli a magyar színeket a februári, pekingi téli olimpián. Az eseményre február 4. és 20. között kerül sor, az alpesi számok február 6-án kezdődnek

Sok sikert kívánunk Marcinak a sportban és tanulmányaiban egyaránt!

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!