Kővári Károlyné Szendrődi Ildikó Fair Play-díja
2021. december 7.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

Nemrég írtunk arról, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Fair Play-díjjal jutalmazta dr. Szikora Katalint, a Testnevelési Egyetem Társadalomtudományi Tanszék munkatársát. Ennek kapcsán szeretnénk most röviden szólni Kővári Károlyné Szendrődi Ildikóról is, aki 2020-ban a MOB Fair Play-életműdíjában részesült.

Kővári Károlyné Szendrődi Ildikó Fair Play-díja

Talán már csak a „régi TF-esek” emlékeznek, hogy Ildikó néni – ha szabad így hívnunk – 1959-től nagyjából 1989-ig tanított a TF-en, miközben sportolóként járta a síversenyeket. 1958-ban szerzett testnevelő tanári diplomát, majd 1964-ben edzői oklevelet.

Az időszaki és küzdősportok tanszéken dolgozott, amikor a természetjárás és sízés oktatására tanársegédi pályázatot hirdettek. Itt kell megjegyeznünk, hogy 1988-ban tragikus veszteség érte az egyetemet: Zólyom és Besztercebánya között, a sítáborok előkészítésére utazva autóbalesetben elhunyt Vittek Lajos tanár úr tájfutóedző, a sítáborok jeles síoktatója. Ildikó néni nyugdíjazása ellenére még éveken át készséggel segítette a TF sítáborának oktatói tevékenységét.

Rendkívüli állóképessége volt – még a TF-es hallgatók között is megállta a helyét –, amit az akkoriban még gyalogos felkapaszkodásokkal lezajlott alpesi foglalkozásaink során irigyeltek is tőle a hallgatók. A sílendületekben lefelé pedig olyan könnyedséget és természetességet mutatott, amelyet azóta is elvétve látunk a pályákon.

Zsigereiben volt a sízés technikája, kisujjában az oktatás és a versenyre felkészítés módszertana, és rendkívül empatikusan kezelte a pedagógiai-lélektani teendőket. Százegy magyar bajnoki aranyérme kuriózum a hazai sportéletben. 1952-ben Oslóban, 1964-ben Innsbruckban állt rajthoz a téli olimpia alpesi versenyszámaiban.

Életéről, sportpályafutásáról temérdek adatot találhatunk az interneten.

A 91. életévét már visszavonultan megélő örökös bajnokot, pedagógust és példaképet méltán jutalmazta a MOB Fair Play-életműdíjjal.

A cikk dr. Dosek Ágoston, a TE Rekreáció Tanszék egyetemi docense közreműködésével készült.

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!