TE-díjazottak az Év Egyetemi Sportolója gálán
2021. november 26.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A legkiválóbb hallgatókat ünnepelte a hazai egyetemi sportközösség november 25-én, csütörtökön a Testnevelési Egyetem aulájában, ahol egyetemünk képviselői több kategóriában is a győztesnek járó díjat vehették át.

TE-díjazottak az Év Egyetemi Sportolói gálán

A hazai egyetemi sportélet egyik legnagyobb szabású eseménye az Év Egyetemi Sportolója elnevezésű díjátadó ünnepség, amelyen az év legsikeresebb egyetemista élsportolóit díjazza a Magyar Egyetemi–Főiskolai Sportszövetség (MEFS). A rendezvényre – a járványügyi előírásokat betartva – ezúttal is a Testnevelési Egyetemen (TE) került sor. Mivel a pandémia miatt tavaly elmaradt az ünnepség, idén az elmúlt két év legjobbjait tüntették ki.   

A gálán felszólalóként vagy díjátadóként a hazai sportélet több jeles képviselője is jelen volt, többek között Prof. dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a MEFS alelnöke és egyben az est házigazdája, Schmidt Gábor, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke, dr. Gál András Levente, a MEFS alelnöke, valamint Juhász Péter, a MEFS főtitkára.

Prof. dr. Merkely Béla felszólalásában hangsúlyozta, a tanulás és a sport nem ellenségei egymásnak, sőt! A sport segíti az összpontosítást a tanulásban, és hozzájárul a hatékony vizsgateljesítményhez. Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár más jellegű elfoglaltsága miatt nem tudott eljönni az eseményre, ezért videóüzenetben üzent a résztvevőknek: érdemes megküzdenünk a tanulás és a sportolás kettős terhével. 

Egyetemünk nemcsak az ünnepség házigazda mivoltában volt érdekelt az eseményen, hanem sportteljesítménye miatt is. Az Év Egyetemi Sportolója-díjban részesült ugyanis Ekler Luca atléta, a távolugrás paralimpiai bajnoka, a TE hallgatója.

TE-díjazottak az Év Egyetemi Sportolói gálán (Ekler Luca)

„Korábban is kaptam Év Egyetemi Sportolója-díjat, így nem ért meglepetésként, hogy ismét rám esett a választás – mondta honlapunknak Luca, aki nagyon örült az elismerésnek. – Mindig jó érzéssel tölt el, ha a tanulmányi és a sportteljesítményemet is díjazzák. Nagyon szép emlékeket őrzök azokról az egyetemi versenyekről, amelyeken a különböző évfolyamok egymással versengtek. Mivel ezek kivétel nélkül remek hangulatú rendezvények voltak, az egyetemi sportról a barátság jut azonnal eszembe. Tudom, sokszor nem könnyű összeegyeztetni a sportot és a tanulást, és ha valakinek sem sikerül, érdemes újragondolnia, mit szeretne, valamint új célokat kell kitűznie, szem előtt tartva azokat a kompetenciákat, amelyeket a sportban sajátított el. Elengedhetetlen a jó időbeosztás, főleg akkor, amikor egybeesik a versenyszezon és a vizsgaidőszak.”

A Magyar Egyetemi–Főiskolai Bajnokság (MEFOB)-győztes kategóriában, a 2019/2020-as tanév intézményi pontversenyében a TE végzett az élen. A győztesnek járó serleget a TE rektora, dr. habil Sterbenz Tamás vette át Juhász Pétertől. Az abszolút pontverseny győztese is a TE lett, az ezért járó díjat Nagy Máté, a TE-sportiroda vezetője vette át Juhász Pétertől.

A TE-díjaknak ezzel még nem volt vége, hiszen a 2020/2021-es tanévi MEFOB intézményi pontversenyét is a TE nyerte. Az elsőnek járó serleget Németh Lajos, a TFSE elnöke vett át Juhász Pétertől. A sok elsőség mellé egy 3. hely is társult: intézményünk a dobogó legalsó fokára állhatott fel az idei abszolút pontversenyben. Az ezért járó díjért Rakaczki Zoltán, a TFSE ügyvezetője fáradt ki a színpadra.  

A három órán át tartó nagy szabású ünnepség a december 11. és 21. között Luzernben sorra kerülő téli Universiade magyar résztvevőinek fogadalomtételével zárult.

fotó: MEFS

2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!