Dr. Szikora Katalin Fair Play-díjban részesült
2021. november 19.Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Fair Play-díjjal jutalmazta dr. Szikora Katalint, a Testnevelési Egyetem Társadalomtudományi Tanszék munkatársát, aki november 11-én vette át kitüntetését a Fair Play Bizottságtól.

Dr. Szikora Katalin Fair Play-díjban részesült

Tudják, mi a közös Halász Juditban és dr. Szikora Katalinban, a TE Társadalomtudományi Tanszék munkatársában? Ha nem, megmondjuk: mindkettőjüket Fair Play-díjjal tüntette ki a Magyar Olimpiai Bizottság Fair Play Bizottsága a tudomány/művészet kategóriában. A tanárnőt 2019-ben, a művésznőt 2020-ban.

De ne szaladjunk ennyire előre!

Több mint 30 sportolót, edzőt, sportvezetőt és sportklubot díjazott az elmúlt két évben, 2019-ben és 2020-ban mutatott sportszerű cselekedetéért, példamutató pályafutásáért a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Fair Play Bizottsága. Az eseményen többek között jelen volt dr. Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke és dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is.

Mivel a pandémia miatt tavaly elmaradt a díjkiosztó-ünnepség, idén köszöntötték az előző két év díjazottjait, közöttük dr. Szikora Katalint, a TE Társadalomtudományi Tanszék docensét, számos remek könyv szerzőjét. A TE-n több mint 40 éve oktató tanárnő boldogan, de a tőle megszokott szerénységgel nyilatkozott az elismerésről az egyetem honlapjának.

„Ez a kitüntetés nemcsak nekem szól, hanem a tanszéken dolgozó kollégáimnak, Vermes Katalinnak, Farkas Péternek és Gál Andreának is, akik szintén részt vettek a magyar és angol nyelven is megjelent A Fair Play Ereje?! című tanulmánykötet megírásában. Lényegében ezt a művet díjazta most a MOB Fair Play Bizottsága, valamint azt, hogy 1985-ös megalakulása óta tagja vagyok a Magyar Olimpiai Akadémiának, és tanácstagként aktívan részt veszek az olimpiai mozgalomban, továbbá évtizedek óta foglalkozom oktatással és ismeretterjesztéssel” – tájékoztatott  dr. Szikora Katalin, aki hozzátette, a tanszéken négy-öt éve szentelnek több figyelmet a fair play témának.

Ha már sportegyetem, felmerül a kérdés, vajon milyen szerepet játszik a sportszerűség a mai fiatalok értékrendjében. Szikora tanárnőnek – mint mindenről – erről is határozott véleménye van.

„Ha egy sportoló sportszerűen viselkedik másokkal szemben, később visszakapja a gesztust. Annak, aki hosszú időt tölt a sportpályán, magától értetődő, hogy ha kell, kisegíti ellenfelét, hiszen bárki kerülhet kellemetlen helyzetbe. A sportolók nap mint nap találkoznak ilyen helyzetekkel, így a gyakorlatban tudják elsajátítani a sportszerűséget” – nyomatékosította.   

A hosszas beszélgetés végén nem bírtuk ki, hogy ne kérjük ki a tanárnő véleményét arról, hogy az Egyesült Államok bojkottálni készül a pekingi téli olimpiát.

„El sem hiszem, hogy manapság ilyen még megtörténhet. Borzasztóan sajnálom, hogy nem tanulunk a múltból, 1956-ból, 1976-ból, 1980-ból vagy éppen 1984-ből. Nagyon remélem, csak politikai blöffről van szó, mert kár lenne, ha olyan remek amerikai sportolók maradnának távol a téli játékoktól, mint a kétszeres olimpiai bajnok alpesi síző Mikaela Shiffrin” – sajnálkozott Szikora Katalin.

Mint arra sokan emlékeznek, dr. Takács Ferenc professzor emeritus, filozófus, testnevelő tanár, a Testnevelési Egyetem Társadalomtudományi Tanszék korábbi vezetője 2018-ban kapott hasonló elismerést: őt a Fair Play Bizottság életmű kategóriában trófeával tüntette ki. Szólnunk kell dr. Pavlik Gáborról, az Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék professor emeritusáról is, aki 2014-ben szintén Fair Play Életműdíjat vehetett át.

A Magyar Olimpiai Bizottság Fair Play-díjasai:

  • 2019
    • Fair play cselekedet: Kopár István, Feith Máté, Rasovszky Kristóf, Kasza Luca
    • A fair play a sport szolgálatában: dr. Dávid Imre, Elbert Gábor, Kis Zoltánné
    • Fair play életmű: Szabó Imre, Böjte Csaba, Földingné Nagy Judit, Korponai István, Szilárdi Katalin
    • Tudomány: Dr. Szikora Katalin
    • A fair play népszerűsítése: Nagy Sportágválasztó
  • 2020
    • Fair play cselekedet: BVSC-Zugló vízilabdacsapat, Dobi Kata, Vigassy Gergő Balázs, Jeges Nikolett, Mitropoulos Iliász, GEAC egyesület, Rogério Moraes, Kentin Mahé, Reichnach Ferenc, Majsai Károly
    • A fair play a sport szolgálatában: Szabó Csaba, dr. Rausz-Szabó Attila, Beé István, Vojtek Aurél
    • Művészet/tudomány: Halász Judit
    • Fair play életmű: Babati Lajos, Miszory Béla Károly, Kővári Károlyné Szendrődi Ildikó, Mészáros József, Garami József, Magyar László, Droppa Erika
2024. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem
Minden jog fenntartva!